Последният ръководител на Комсомола: Промените през 89-а тръгнаха от самата БКП

Спас Гърневски: Няма да има предсрочни избори, ГЕРБ ще управлява още два мандата Разполагаме с информация, че БСП участва в организацията на протестите, каза депутатът от мнозинството

Държавата готви нови мерки за безопасност на асансьорите

Сайтът на парламента е недостъпен

Гърците отбелязаха 45-тата годишнина от бунта срещу хунтата

Волен Сидеров: Каракачанов също да подаде оставка, да започнем на чисто И двамата с Валери Симеонов изгубиха връзката с реалността, заяви лидерът на "Атака"

Жена се взриви край контролен пункт на полицията в Грозни

Дуейн Джонсън – Скалата изненада посетителите на фитнес зала

Легенда за пиратско съкровище в пещера подлудява иманяри Отварят остров Свети Иван за туристи

Финландия пита Русия дали заглушава GPS навигацията в Арктическия регион

Откриха уникално изображение на Иисус Христос в пустинята Негев

Старозагорско село отбеляза за 12-и път Празника на райската ябълка

Фермери премериха сили в картинг турнир (СНИМКИ)

Правителствената армия превзе последния бастион„Ислямска държава“ в южна Сирия

Руснак може да поеме ръководството на Интерпол

Евтино и опасно за здравето месо залива пазарите ни с ТПТИ

Занижаването на стандартите за качество е една от целите на споразумението със САЩ

Малките и средните ферми в ЕС са застрашени

Евтино, некачествено и опасно за здравето месо ще залее пазарите на Стария континент и у нас, ако се подпише и ратифицира Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), по което ЕС и САЩ преговарят. Това става ясно от нов доклад, представен в Европарламента в Брюксел от Института по земеделие и търговска политика (IATP) в Европа.

Анализът се основава на задълбочени проучвания върху американските практики в месопреработвателната индустрия, текстове в ТПТИ, по-специално тези, които се отнасят до механизмите за регулаторно сътрудничество и начина, по който всичко това ще се отрази на качеството на месните продукти в Европа.

Според проучването мощната месопреработвателна индустрия има за цел чрез ТПТИ агресивно да атакува сегашните стандарти за качество и безопасност на продуктите и да ги занижи, като подкопае способността на правителствата за поддържане и създаване на изисквания, свързани със социалната сфера, общественото здраве, околната среда и хуманното отношение към животните. Става въпрос за стандарти и изисквания за ГМО, етикетиране, клониране, използване на вредни химикали и т.н.

Освен че е заплаха за малките и средните ферми в Европа, индустрията в сектора в САЩ струва на данъкоплатците там милиони долари под формата на разходи за справяне с последствията за общественото здраве и околната среда, става ясно от доклада.

Според експерти ТПТИ носи реална опасност американският модел – шепа мощни фирми да контролират цялата месопреработвателна промишленост, да се пренесе и в Европа.

Част от критиките към опасното търговско споразумение със САЩ са свързани именно с риска от занижаване на строгите европейски стандарти за качество и безопасност на храни и стоки.

В ущърб на обществения интерес

Интензивен натиск има и в момента в посока увеличаване на производството на стоки на ниска себестойност в ущърб на общественото здраве и интерес, посочват докладчиците в документа.

Една от целите на ТПТИ е именно увеличаване обема на търговията като същевременно се намаляват производствените разходи както в страните членки на Европейския съюз, така и в САЩ. Споразумението е в противоречие на изискванията и стандартите на Стария континент, отбелязват още анализаторите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.