„Лацио“ лети към Шампионската лига

Ген. Тодор Бояджиев разкри как е било подслушвано посолството на САЩ

Осъдиха на смърт 16 туркини за принадлежност към ИДИЛ

“Пирин” прекъсна серията от загуби

Северна Корея желае да започне диалог със САЩ

Юнкер: Македония е на прав път, може да получи препоръка от ЕК до няколко месеца

Депутатът Николай Бошкилов напуска ръководния екип на БСП-Благоевград

Обилни снеговалежи и силен вятър тази нощ и утре, червен код в областите Смолян и Кърджали

От Българска банка за развитие обявиха, че нямат участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

Нови боеве са избухнали Източна Гута

Путин, Меркел и Макрон са обсъдили ситуацията в Сирия

ГЕРБ обвини Нинова, че “пуска плоски лъжи”

МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и силен вятър

Патриарх Неофит възглави празнична света литургия в “Св. Александър Невски”

19-годишно момиче е загинало при катастрофа в района на Драгичево

Евтино и опасно за здравето месо залива пазарите ни с ТПТИ

Занижаването на стандартите за качество е една от целите на споразумението със САЩ

Малките и средните ферми в ЕС са застрашени

Евтино, некачествено и опасно за здравето месо ще залее пазарите на Стария континент и у нас, ако се подпише и ратифицира Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), по което ЕС и САЩ преговарят. Това става ясно от нов доклад, представен в Европарламента в Брюксел от Института по земеделие и търговска политика (IATP) в Европа.

Анализът се основава на задълбочени проучвания върху американските практики в месопреработвателната индустрия, текстове в ТПТИ, по-специално тези, които се отнасят до механизмите за регулаторно сътрудничество и начина, по който всичко това ще се отрази на качеството на месните продукти в Европа.

Според проучването мощната месопреработвателна индустрия има за цел чрез ТПТИ агресивно да атакува сегашните стандарти за качество и безопасност на продуктите и да ги занижи, като подкопае способността на правителствата за поддържане и създаване на изисквания, свързани със социалната сфера, общественото здраве, околната среда и хуманното отношение към животните. Става въпрос за стандарти и изисквания за ГМО, етикетиране, клониране, използване на вредни химикали и т.н.

Освен че е заплаха за малките и средните ферми в Европа, индустрията в сектора в САЩ струва на данъкоплатците там милиони долари под формата на разходи за справяне с последствията за общественото здраве и околната среда, става ясно от доклада.

Според експерти ТПТИ носи реална опасност американският модел – шепа мощни фирми да контролират цялата месопреработвателна промишленост, да се пренесе и в Европа.

Част от критиките към опасното търговско споразумение със САЩ са свързани именно с риска от занижаване на строгите европейски стандарти за качество и безопасност на храни и стоки.

В ущърб на обществения интерес

Интензивен натиск има и в момента в посока увеличаване на производството на стоки на ниска себестойност в ущърб на общественото здраве и интерес, посочват докладчиците в документа.

Една от целите на ТПТИ е именно увеличаване обема на търговията като същевременно се намаляват производствените разходи както в страните членки на Европейския съюз, така и в САЩ. Споразумението е в противоречие на изискванията и стандартите на Стария континент, отбелязват още анализаторите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.