Борисов на военното учение "Бриз 2016": Надпреварата във въоръжаването генерира все повече смърт на невинни хора

Министър-председателят Бойко Борисов поднесе съболезнованията си на семействата на загиналите и пострадалите в Ница при старта на военноморското учение с международно участие „Бриз 2016“.

„С днешното занятие искаме да покажем, че отбранителните способности на армията, на службите за сигурност могат да служат не само за военни операции, а за много други нещата, в които сме били пионери – и за борба с тероризма, и с нелегалния трафик, и с контрабандата. Днес ще се проиграят различни занятия, които ще покажат готовността на армията и гранична полиция за общи действия“, посочи премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

По думите на министър-председателя, надпреварата във въоръжаването и в предприемането на ответни мерки генерира напрежение, все повече смърт на невинни хора и разрушения. „Нито едните, нито другите могат да простят… В резултат на личните си трагедии хората, които и в едната, и в другата страна са загубили близки, вече не се водят от нормалния разум, а от чувството за мъст за това, че са тероризирани, че са поставени в условия, в които не им се иска да живеят. Винаги съм казвал, че ако от четири страни на Бургас летят френски, английски, руски и американски самолети и хвърлят ракети, хората ще бягат. Какво ще ни донесе всичко това?”, коментира премиерът Борисов.

Той посочи, че именно затова правителство стриктно се придържа към решенията, които взема. „Като членове на НАТО участваме в операциите, в ученията. Днес даваме пример, че в Черно море може да се провеждат такива международни учения, да направим синхрон между нашите сили, да бъдем ефективни, да модернизираме техниката. Имаме прекрасни, подготвени генерали, офицери, матроси. Но те са български момчета и момичета. Ние като политици трябва с разум на срещи с нашите колеги да задаваме въпроси, да отстояваме позиции и да вземаме с акъл решения. Армията през вековете е доказала, че не губи, губят политиците”, заяви министър-председателят.

В подкрепа на тезата си за развиване на Черно море като зона на транспортни коридори, туризъм, добив на нефт и газ, Борисов отново посочи, че настояването на световни политици за увеличаване на ударите и военните действия не носи успех, а генерира терор. Той коментира, че крайната цел на демилитаризацията е да се намали струпването на оръжие, конфликтите да се разрешават с политически разговори, а не „да изправяме момчетата си едни срещу други“. „Искаме да генерираме финанси, които да осигурят благосъстоянието на българските граждани, защото те са най-бедни в Европа, а именно т. нар. демилитаризация е начинът да се изкарват пари, да влизат в бюджета и от там да се преразпределят. Ние ще участваме в този процес много активно и се надявам да ни чуят. С министъра на отбраната нямаме никакво разминаване, защото взехме решение на Министерския съвет, което той отстоява във Варшава“, посочи Борисов.

Премиерът коментира също и предстоящите президентски избори. Ако президентската власт имаше повече отговорности от премиерската, щях да се кандидатирам. Много пъти и много ясно съм заявил, че съм поел ангажимент към коалиционните ни партньори и възприемам като дезертьорство участието си в изборите за държавен глава. Няма да е честно нито към партньорите, нито към хората, които в този труден свят са ми дали доверие”, заяви Борисов.

Той посочи, че никога не е съобразявал кандидатурите на ГЕРБ с това коя партия кого ще издига за кандидат и даде колегиален съвет всеки да гледа своята организация и да издига възможно най-добрия кандидат. „Ако Корнелия Нинова се кандидатира и спечели, първият, който ще я поздрави, ще съм аз. И ще съм спокоен, че имаме такъв президент, защото партията й стои зад нея и я държи отговорна. Винаги съм казвал, че когато партиите издигат кандидат, трябва да могат да застанат пред обществото и да кажат: „Ние гарантираме за него като държавен глава, като човек, който участва в назначаването на посланици, на съдии”, каза Борисов.

По думите му, президентските избори ще бъдат своеобразен вот на доверие или недоверие – ако партиите от ГЕРБ, РБ, ПФ се представят добре на тях и решат да оптимизират правителството, ще го направят след разговори по между си. Ако обаче представянето е лошо, нямат право да бъдат управляваща партия или коалиция. „Правим предсрочни избори веднага и ако има преформатиране на политическото пространство – идват тези, които са заслужили”, категоричен беше Борисов. В подкрепа на думите си той даде пример с изборите за Европейски парламент преди няколко години, когато БСП загуби с много, но правителството на премиера Сергей Станишев остана да управлява още година и половина „и резултатът беше плачевен. Ние не искаме това да се случва. Ако загубим изборите, най-нормалното е да проведем предсрочни избори и хората да кажат какво искат”, каза министър-председателят Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини