Застраховател плаща 518 000 лв. на родители за смъртта на 3-годишната им дъщеря

Окръжният съд във Велико Търново осъди застрахователна компания за плати на почернени родители обезщетение от 518 035 лв. за получени вреди в следствие на зверска катастрофа през 2013 г., в която губят 3-годишното си детенце.

Около 10,30 ч на 3 ноември преди 3 г на пътя Козаревец - Горна Оряховица възникнал тежък пътен инцидент. 29-годишен горнооряховец с "Мерцедес", движейки се с висока скорост, губи контрол и удря челно "Рено" в насрещното платно. В следствие на удара "Мерцедес"-ът се забива в друго "Рено", управлявано от 35-годишният К. С. от Горна Оряховица. Виновникът за катастрофата се отърва само със счупен пръст на ръката.

Водачът на второто "Рено", обаче, е с опасност за живота в следствие на множество фрактури и вътрешни разкъсвания. 35-годишната му съпруга, която се возила до него, е с комоцио и фрактура на пети ломбален прешлен. Возещото се отзад в ляво в същия автомобил, в система за обезопасяване на деца, 3-годишно момиченце е откарано във великотърновската болница в безсъзнание, със съчетана и черепно мозъчна травма, фрактура на крайници. Въпреки усилията на медиците, детенцето умира.

Апелативният съд във Велико Търново миналата година отмени условната присъда на водача на мерцедеса на първата инстанция и постанови затвор от 4 години и 7 месеца. Освен това 4 г П.П. няма право да управлява МПС.

Междувременно почернените родители завели дело в Окръжния съд в болярския град, като стойността на иска е 518 035 лв. Той е насочен към застрахователната компания, с която виновникът за трагедията към датата на възникването и е имал сключена валидна гражданска отговорност. Ищците са предявили иск от по 150 000 лв за всеки от двамата за претърпени неимуществени вреди - болки и страдания от смъртта на детето им. Поискали са 60 000 лева за претърпените от майката болки и страдания от причинените средни телесни повреди и още 150 000,00лв. за понесените от бащата болки и страдания заради средни телесни повреди.

Семейството настоява за 94 лева за лечението на жената, 7199 лева за лечението на съпруга и 740 лева за причинените на ищците имуществени вреди разходи за погребение на детето, ведно със законната лихва върху всички суми.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Велико Търново в двуседмичен срок от връчването му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право