В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Мъже с качулки запалиха камиони и багери на транспортна фирма

МВнР: Избягвайте пътувания на Балканите заради тежката зимна обстановка

Махат „Александър Велики“ от летището в Скопие (ВИДЕО)

Нови изисквания към общинските съветници ще има от следващия мандат

60-годишен закон засяга над 10 000 деца годишно у нас Игра „Не ме съди, човече” събра родители и хлапета във Варна

Лозари няма да продават евтино гроздето си

Стопани в най-лозарския район на Пиринския край – Катунци, се заричат да не продават грозде на цена под 60 стотинки за килограм. Винпромите вече си имат собствени насаждения и не дават добра цена. Принудени сме да продаваме на дребно на хората, които пък нямат достатъчно пари да плащат скъпо. Но ще е престъпление да продаваме евтино”, твърди лозарят от Катунци Йордан Халачев, който отглежда 20 декара лозови масиви.

Той и останалите стопани пръскали често лозята си, за да ги спасят от болести, пахорчили доста пари за препарати. Затова сметката им ще излезе на минус, ако дадат гроздето си на цена под 60 стотинки за килограм. Тук най-разпространеният сорт е „Широка мелнишка лоза”, който преди 3 години удари дъното и се продаваше за 35-40 стотинки за килограм. Преди две години пък многото дъждове и болестите съсипаха лозовите насаждения, загубите бяха над 50%, а на места – 80-90%.

За сортовете „Мерло” и ”Каберне” лозарите се надяват на цена от поне 80 стотинки за килограм. Те ще наберат по 600-700 кг от декар. Реколтата засега е много качествена, тъй като температурите през лятото са много високи и плодът е натрупал висока захарност.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.