Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Върховният съд отмени скъпите винетки

Първо отделение на Върховния административен съд отмени Постановлението на Министерския съвет №317/17.11.2015 г., с което бяха увеличени винетните такси. Жалбата беше заведена от Сдружение Център за законодателни оценки и законодателни инициативи (партньор на БСК) в началото на тази година.

За това съобщи на сайта си Бългаската стопанска камара.

Основните мотиви на съда са, че:

Постановлението на МС е прието при пълна липса на обществено обсъждане, вкл. не е съгласувано с останалите министри, съгласно изискванията на Устройствения правилник на МС;

Докладът на вносителя не съдържа конкретните причини, които налагат увеличение в размера на винетните такси, а мотивите са изцяло бланкетни и не са подкрепени с конкретни данни относно състоянието на републиканската пътна мрежа. Това противоречи на чл.28, ал.2[1] от Закона за нормативните актове.

Постановлението противоречи на чл. 60, ал. 1[2] от Конституцията на РБ, тъй като при определяне размера на винетните такси е нарушен принципът за съответствието им с направените разходи за осъществяване на дейността, за която се събират.

Нарушен е и чл. 10, ал. 1, т. 1, изречение последно[3] от Закона за пътищата, тъй като размерът на винетните такси не е съобразен нито с реалното увеличение на себестойността на предоставяните услуги по изграждане и поддържане на републиканската пътна мрежа, нито с реалното увеличение на доходите на гражданите и юридическите лица.

По отношение на ППС, категория 3, двата варианта за размера на годишните винетни такси са пренесени механично от доклад на Световната банка, който обаче се отнася до електронните винетки, а те предстои да бъдат въведени през 2018 г. От съдържанието на доклада на СБ е видно, че предложението за размер от 150 лв. на годишната винетна такса за ППС категория 3 и, съответно – 97 лв., е формирано въз основа на разходи по внедряването на електронна винетна система.

Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред 5-членен състав.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.