Бизнесмени масово не плащали данъци в Петрич

Огромната сума от над 8 милиона лева са натрупаните дългове на физически и юридически лица към община Петрич. Задълженията са неплатени такси и данъци от 2010 година до момента. Има вземания за няколко милиона, които са окончателно загубени за общината, защото са погасени по давност.

Проблем са предимно задълженията на юридическите лица, които са функционирали на територията на община Петрич. „Оказва се, че много жители в нелеко финансово положение са си заплащали дължимите данъци, а същевременно фирми на бизнесмени не са го вършели. Няма логика в методите, по които се е работило от предишното общинско ръководство, но по-важното е сега да изградим нови принципи - равнопоставеност, прозрачност, публичност. Който и да е длъжникът, без значение на социалния, политическия или обществения му статус, следва да заплаща задълженията си”, казва зам.-кметът по финанси Илко Стоянов.

Той разкри, че са наследени и проблеми, свързани с финансови корекции от неправилно изпълнение по европроекти. Много проверки текат и в момента и все още не са приключили. „Със сигурност ще надвишим един милион лева дългове, наследени от предишната управа. Най-вероятно предстоят съдебни дела с някои от юридическите лица –изпълнители на въпросните проекти. Установяваме факти, за които сигнализираме на съответните компетентни органи, включително и прокуратурата. Без значение на какво ниво на администрацията са извършвани действия или бездействия”, каза още Илко Стоянов. Дали това са злоупотреби, нарушения или престъпления ще решат компетентните органи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини