Украйна готви ново преминаване през Керченския проток

Благодарят на пожарникар, загасил горящ камион, превозващ над 400 газови бутилки Димитров попаднал на пожара на пътя за работа

Стари гуми на автобуса са причина за верижната катастрофа край Атия

Румен Радев: Голямата надежда за бъдещето на България е в огромния потенциал на младите хора

Автомобилен състезател и плувец са спортистите на Велико Търново за 2018 година

Gripen – единственото решение за България

Нова помощ заменя персоналната пенсия за дете

Мрежата на A1 генерира 6 000 терабайта и 1,5 милиарда изговорени минути на месец

Откриват почетно консулство на България във Фукуока

Със 76,2 млн. лева ще бъде финансирано изграждането на газопровод между България и Гърция

Селена Гомес влиза във форма

Вицепремиерът Марияна Николова: Проектът на Националната стратегия за детето отразява визията на държавата и на гражданското общество за развитието на следващите поколения

Доналд Тръмп е готов само да разгледа възможността за екстрадиция на Гюлен

Томислав Дончев: ЕК искаше да продадем мажоритарен дял от „Булгартрансгаз“, нямаше как да приемем Глобатата можеше да достигне 320 млн., а е 77 млн., посочи вицепремиерът

Пускат уикенд винетка за 10 лв. от 1 януари

Оборудваха горски със 100 пръскачки срещу пожари

Със 100 нови пръскачки за гасене на пожари разполагат вече горските стражари от Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четири области Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Оборудването е раздадено на специализираните групи към всички 13 горски и 5 ловни стопанства. 25-литровите гръбни пръскачки допълват техническата им обезпеченост за първоначална атака на горски пожари.

Пет са специализираните високопроходими автомобили за патрулиране и гасене на горски пожари, с които разполага СИДП. При необходимост могат да се включат и още. Противопожарните депа на горските са в пълно съответствие с нормативните правила. Съставени са графици за дежурства на служителите в териториалните поделения, включително и през почивните и празничните дни.

Тази седмица след сигнали от граждани на телефон 112, благодарение на незабавната намеса на специализираните екипи за гасене на пожари към СИДП, са предотвратени 2 огнени инцидента във Варненско. Съвместно със служителите на пожарната пламъците са потушени, преди да засегнат гора. Най-вероятната причина за пожарите е човешка небрежност.

Статистиката показва, че над 97% от пожари са предизвикани от човешки действия. Миналата година са станали 26 горски пожара. От предприятието напомнят, че паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии е забранено, а нарушенията се наказват с глоба до 500 лв. Забранено е и паленето на стърнища от собствениците и ползвателите на земеделски земи. Сериозна предпоставка за пожари е изхвърлянето на отпадъци и особено неизгасени фасове.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.