Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Обвиниха бивш министър на финансите в лихварство (обзор) Стоян Александров ще отговаря за 75 кредита за милиони, раздадени срещу солени лихви

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Оборудваха горски със 100 пръскачки срещу пожари

Със 100 нови пръскачки за гасене на пожари разполагат вече горските стражари от Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четири области Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Оборудването е раздадено на специализираните групи към всички 13 горски и 5 ловни стопанства. 25-литровите гръбни пръскачки допълват техническата им обезпеченост за първоначална атака на горски пожари.

Пет са специализираните високопроходими автомобили за патрулиране и гасене на горски пожари, с които разполага СИДП. При необходимост могат да се включат и още. Противопожарните депа на горските са в пълно съответствие с нормативните правила. Съставени са графици за дежурства на служителите в териториалните поделения, включително и през почивните и празничните дни.

Тази седмица след сигнали от граждани на телефон 112, благодарение на незабавната намеса на специализираните екипи за гасене на пожари към СИДП, са предотвратени 2 огнени инцидента във Варненско. Съвместно със служителите на пожарната пламъците са потушени, преди да засегнат гора. Най-вероятната причина за пожарите е човешка небрежност.

Статистиката показва, че над 97% от пожари са предизвикани от човешки действия. Миналата година са станали 26 горски пожара. От предприятието напомнят, че паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии е забранено, а нарушенията се наказват с глоба до 500 лв. Забранено е и паленето на стърнища от собствениците и ползвателите на земеделски земи. Сериозна предпоставка за пожари е изхвърлянето на отпадъци и особено неизгасени фасове.