16 наши и чужди художници рисуват "Стара Варна" на хартиено платно от 10 метра

16 художника създават акварел с дължина 10 метра пред Градската художествена галерия във Варна по време на международното триенале "Духът на акварела".

Майсторите на четката ще сътворят къщи и архитектура от "Стара Варна"-може от една улица в нея или от различни емблематични места в морската столица. Те ще рисуват върху 100 % памучна и ръчно тъкана хартия с 10 метра дължина и 1.40 метра широчина.

Безумно скъпата ролка е подарена от фабриката във Фабриано и е направена по техника от 13 век.

Демонстрацията ще бъде в неделя между 15 и 19 часа.

Ден преди това китайският световноизвестен майстор на акварела Лю Уи ще рисува в галерията балерина от Международния балетен конкурс по натура. Моделът все още не е избран, вероятно художникът след пристигането си ще го забележи. Той идва във Варна специално за международното триенале, с преводач и изцяло на свои разноски, а където ходи по света, винаги му плаща луди пари за това, обясни организаторката на голямото артсъбитие Селма Тодорова.Тя е представител на Международното акварелно общество, в което България членува от година и половина и вече е станала светоизвестна. Много луксозен каталог, издаден за биеналето във Варна, ще я направи още по-популярна в 200 страни.

Точно 272 -ма са авторите от 51 страни по света, които участват в "Духът на акварела" с по една творба и са запълнили целия първи етаж на Х Г "Борис Георгиев" във Варна.

Изложбата не може да се разгледа за един път, нито на един дъх.Нейното официално откриване е само два часа преди старта на Балетната олимпиада в петък вечер.

Българските художници са 71. Сред родните платна има на известния бивш дипломат Иван Станчов, както и посмъртно на варненския арх. Марин Маринов. Оказа се, че почитател на акварела е и шефът на престижното балетно жури -харизматичният Владимир Василиев, наричан още Бога на танца. В изложбата има негова творба, посветена на Милано.

Световно известни майстори на акварела ще рисуват по време на представленията на Международния балетен конкурс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура