Огнян Герджиков: Телефонните измами са в епидемични размери и всякакви мерки

Емил Димитров: Най-много корупционни практики има при горивата

Електрошок със силата на 1914 коня Хърватското чудо е най-бързият електрически автомобил

Кой се мръщи на чисто ново “Порше”?

Асен Блатечки: Много искам да си партнирам с Анджелина Джоли

Владимир Путин упражни правото си на глас на президентските избори в Русия (ВИДЕО)

Голям горски пожар в Австралия евакуира хиляди хора

Силите на Турция са влезли в град Африн

Вижте какви щети е нанесъл бурният вятър в София през нощта (СНИМКИ)

Дария Симеонова кара самолет, скача с парашут Пиарката Наталия от "Откраднат живот"

“Наполеон” на глобализма Изпълнението на проекта за създаване на „Съединените щати на Европа и Америка“ бе осуетено от Тръмп

Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция” са отреагирали на близо 50 сигнала за паднали клони и дървета в столицата

В Русия се провеждат президентски избори

Какъв шпионин сте според зодията

Време е за дерби!

Автономно движение в офроуд

Автономното движение по магистралата се превръща в нещо прозаично. Вече не са един или два автомобилите, които позволяват на шофьора да се отпусне в седалката, да свали ръце от волана и да отпочине, докато електрониката поддържа избраната лента и дистанцията с автоматично спиране, ускоряване и завиване. Извън магистралата обаче тези високи технологии (засега) не работят. Да не говорим какво ще стане, ако автомобилът излезе от асфалтирания път. Точно там е силата на високопроходимите модели на Land Rover, които вече демонстрират как бъдещата автономна кола ще се движи сигурно и безопасно върху всякакви терени. Така водачът ще знае, че може да разчита на модерната техника до крайната точка на пътуването си, дори тя да се намира в края на неутъпкана горска пътека.

За да си осигурят такова ниво на автоматизирано движение, изследователите на концерна Jaguar Land Rover разработват следващо поколение сензорни технологии, които ще бъдат „очите” на бъдещия автономен автомобил. Камера, ултразвукови, радарни и лидарни сензори осигуряват 360-градусов изглед около превозното средство, идентифициране на повърхността и триизмерно засичане. Сензорите са толкова усъвършенствани, че определят характеристиките на повърхността с точност до широчината на една гума, дори в дъжд и сняг. В резултат електрониката осъществява изключително прецизно планиране на траекторията и предвижда триизмерно пътя, по който ще се движи, засичайки опасности отстрани, под и над него. Това могат да бъдат надвиснали клони, корени на дървета, големи камъни или бариери на паркинги. Съобразно получените данни се адаптират настройките на автомобила за съответните условия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.