"Лудогорец" и "Звезда" се хвалят след жребия

Отново сръбски тим е на пътя на "Лудогорец" в квалификациите на Шампионската лига. След два успешни дуела срещу "Партизан" сега идва ред и на пърлвия в Европа от 1991-а - "Цървена звезда". "Червено-белите" най-накрая спряха доминацията на "гробарите", но никога не са влизали в групите на Шампионската лига.

След жребия "Лудогорец" и "Цървена звезда" не скриха похвалите един към друг. И двата отбора не са се класирали, но това изглежда въпрос на формалност. "Лудогорец" трябва да удържи 2:0 от първия мач срещу "Младост", а "Звезда" очаква "Валета" след 2:1 в Малта.

"Много се радвам, че ще играем срещу тях, защото ще станат много интересни мачове - каза Милан Борян, вторият вратар на българския шампион, пред агенция В92. - Ние играем добър футбол, "Звезда" - също. Ще бъде добре за зрителите. Сега сме фокусирани само за реванша срещу "Младост". Имаме добра преднина и искаме да победим също в Подгорица."

Според Борян голямо предимство на "Лудогорец" е обиграният състав, а минусът на "Звезда" - че новите още не са се адаптирали добре. "Никой никога няма право да подцени "звездашите", отсече вратарят.

"Трябва да сме здраво стъпили на земята и от никаква еуфория нямаме нужда - категоричен е Миодраг Божович, треньорът на "Цървена звезда". - "Лудогорец" е много класен съперник."

Еврошампионът от 1991-а е най-популярният отбор в Сърбия. Допитване през 2008 година разкри, че 48,2 процента от населението подкрепя "Звезда". Според Международната федерация по футболна история и статистика отборът е на 27-о място в света за ХХ век. Но откакто Сърбия има самостоятелно първенство е само три пъти шампион - 2007 , 2014 и 2016 година. В "Звезда" има и българска среда. Бившият национал Благой Георгиев стана първенец с "червено-белите". По същото време там се подвизаваше и сенегалецът с наш паспорт Ибрахима Гай.

В момента в състава на "Звезда" има 14 чужденци - двама аржентинци, двама французи, двама македонци, двама черногорци, холандец, габонец, португалец, босненец и новозеландец.

Три пъти сърбите ни отстраняват

Само три пъти в историята "Цървена звезда" се е срещал с българи в евротурнирите. И винаги 27-кратният шампион успява да спечели.

Още в дебютния сезон на турнирите (1956/57) на четвъртфинал за КЕШ отпада ЦСКА след 1:3 като гост и 2:1 в София.

През 1976 година за Купата на УЕФА първо "Звезда" пада с 1:2 като гост на "Локомотив" (Пд), но след това печели реванша с 4:1. Следващият български съперник на "звездашите" в същия турнир е "Ботев". След 2:2 в Пловдив последва 3:0 в Белград за сърбите. Мачовете са през 1988 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ