ЕС ще има единна позиция на срещата с Турция във Варна

Проф. Владимир Чуков: “Ислямска държава” се цепи на клонове

Налогът за колата според газовете

Холандия арестува десетки английски фенове след размирици в Амстердам (ВИДЕО)

Доживотен затвор за Любомир Димитров – Гребеца

Тол такса за 55% от пътищата

Нинова и Заев подписаха споразумение за партньорство

Путин се заема с жизнения стандарт на руснаците В тв обръщение президентът обяви приоритетите за 4-ия си мандат

ЕС изрази пълната си подкрепа за френския народ след терористичното нападение

Лида, Мартин и призраците Излиза книга за приключенията на духчето Йойо

Москва: Великобритания и САЩ въвличат европейските страни в антируска кампания

Бивша плеймейтка разказа за афера с US президента Карън Макдугъл се извини на първата дама Мелания

Престолонаследникът на Саудитска Арабия ще посети България

„Омония“ съди Петев за 576 хиляди евро

Кавани вкара на Чехия с ножица (ВИДЕО)

Уникална операция извършиха ортопедите в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив

Уникална за Южна България операция за поставяне на индивидуално изработена изкуствена раменна ендопротеза на 61-годишна жена извършиха в Клиниката по ортопедия и травматология на Университетска болница “Свети Георги” в Пловдив, съобщи проф. д-р Владимир Ставрев, който е ръководил екипа от специалисти.

Благодарение на операцията от ампутация е била спасена лявата ръка на пациентката. Тя е имала тумор в лявото рамо, който е довел до патологично счупване на горната част на раменната кост. Пациентката е имала тумори в коремната област и в друга болница е претърпяла няколко операции за отстраняването им. Преди да постъпи в клиниката по ортопедия и травматология 61-годишната жена е била приета в отделението по клинична онкология на УМБАЛ “Свети Георги”, където проф. д-р Жанет Грудева е установила наличието на тумора в раменната кост.

Ортопедите са били изправени пред 2 избора: да ампутират ръката или да протезират, но по възможно най-модерния метод – чрез индивидуално направена ендопротеза. Спират се на втория вариант и за целта извършват триизмерна реконструкция на скенер, която изпращат на производител на протези в столицата на Чехия Прага.

Там изработват става, точно копие на тази, която оперативно бе премахната заедно с тумора. “Операцията продължи над 3 часа операция и бяха премахнати половината раменна кост и цялата раменна става, като изработената по индивидуални размери ендопротеза замества напълно тяхната функционалност. Съхранихме обаче всички артерии и вени. В момента пациентката се чувства добре и възстановяването й напредва”, допълни проф. Ставрев, началник на клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ “Свети Георги”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.