Уникална операция извършиха ортопедите в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив

Уникална за Южна България операция за поставяне на индивидуално изработена изкуствена раменна ендопротеза на 61-годишна жена извършиха в Клиниката по ортопедия и травматология на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив, съобщи проф. д-р Владимир Ставрев, който е ръководил екипа от специалисти.

Благодарение на операцията от ампутация е била спасена лявата ръка на пациентката. Тя е имала тумор в лявото рамо, който е довел до патологично счупване на горната част на раменната кост. Пациентката е имала тумори в коремната област и в друга болница е претърпяла няколко операции за отстраняването им. Преди да постъпи в клиниката по ортопедия и травматология 61-годишната жена е била приета в отделението по клинична онкология на УМБАЛ "Свети Георги", където проф. д-р Жанет Грудева е установила наличието на тумора в раменната кост.

Ортопедите са били изправени пред 2 избора: да ампутират ръката или да протезират, но по възможно най-модерния метод - чрез индивидуално направена ендопротеза. Спират се на втория вариант и за целта извършват триизмерна реконструкция на скенер, която изпращат на производител на протези в столицата на Чехия Прага.

Там изработват става, точно копие на тази, която оперативно бе премахната заедно с тумора. "Операцията продължи над 3 часа операция и бяха премахнати половината раменна кост и цялата раменна става, като изработената по индивидуални размери ендопротеза замества напълно тяхната функционалност. Съхранихме обаче всички артерии и вени. В момента пациентката се чувства добре и възстановяването й напредва", допълни проф. Ставрев, началник на клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Свети Георги".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини