Христо Смоленов: Англия се измъкна „по терлици” от ЕС, за да не й се случи това, което се случва на Франция

"Англия се измъкна „по терлици” от ЕС, за да не й се случи това, което се случва на Франция." Това каза за Агенция „Фокус” Христо Смоленов, експерт по антитероризъм, по повод атентата в Ница.

„Великобритания се сети, че е независима от Европа не за друго, а за да избегне ескалацията на този мигрантски натиск, бих казал демографската агресия, на която е подложена Европа. Англия се измъкна „по терлици” от ЕС, за да не й се случи това, което се случва на Франция”, коментира той.

По думите му инстинкта за съхранение на европейския гражданин вече е заработил и той ще иска други мерки за сигурност.

„Това, което се случва ни кара да кажем, че и ние сме достойни да бъдем пазени, но за нас няма Национална служба за сигурност, няма международни агенти и фирми, които се занимават с високоплатен бодигардинг. Ние искаме нас да ни пазят нашите държави. Тук е разковничето, защото националните държави са най-сигурната бариера срещу многонационалния глобализиращ си тероризъм”, отбеляза Смоленов.

По думите му националните държави са станали първа жертва на илюзиите, че глобализиращият се свят ще бъде царство на спокойствие, мир и благодат.

„Нищо подобно не се случи. Случва се точно обратното и Европа ще бъде принудена да върне статута на националните държави като организирана бариера срещу експанзията на терора. Европа трябва да се преформатира, трябва да се преформатират нейните тайни служби, нейната гранична система”, подчерта експертът.

Според него Европейският съюз би трябвало да се преформатира в съюз на равнопоставени жизнеспособни национални държави.

„Само тогава ще има система, която да противодейства на експанзията на модерния тероризъм. От снощи нататък тече един нов процес, в който европейските граждани трябва да кажат, че няма кой освен държавата да брани тяхната сигурност, но някой трябва да брани и сигурността на държавата”, каза още Смоленов, като подчерта и поставянето въпроса за военното обучение на младежта, за военната подготовка на нацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини