Опит за военен преврат в Турция (обзор)

Турските въоръжени сили направиха неуспешен опит за преврат.

Късно вечерта на 15 юли те обявиха, че са превзели властта в страната, за да опазят демократичния ред и човешките права.

В изявление, изпратено по имейл и оповестено по турските телевизии, военните заявиха, че всички външни отношения на Турция ще бъдат запазени и че върховенството на закона ще остане приоритет.

Обявиха обаче, че въвеждат военно положение и полицейски час в цялата страна, а властта е поета от „Мирен съвет“, който няма да позволи нарушаване на обществения ред.

Мостовете над Босфора в Истанбул бяха затворени, като така европейската част на града беше отделена от азиатската.

На международното летище „Ататюрк“ бяха разположени танкове, а всички полети бяха отменени.

В следващите часове новините от южната ни съседка заваляха.

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че група военни са се опитали да вземат властта, но ще бъдат отблъснати.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган пък призова гражданите да излязат по улиците и да не допуснат опитът за преврат да се увенчае с успех.

Във включване по скайп за Си Ен Ен той увери, че на случващото се ще бъде даден нужният отпор.

По-късно, пред журналисти, Ердоган заяви, че военните ще бъдат наказани.

АФП съобщи, че началникът на Генералния щаб на турските въоръжени сили Хулуси Акар е взет за заложник в сградата на щаба в Анкара.

Военен хеликоптер откри огън над столицата, предаде Ройтерс, позовавайки се на свидетел. Същият източник съобщи и за експлозия, чута в града.

Танкове откриха стрелба близо до сградата на парламента в турската столица, съобщиха световните агенции. Държавната Анадолска агенция съобщи за взрив в сградата, а Ройтерс – че силна експлозия е отекнала в града.

Военен хеликоптер пък беше свален от самолет F-16 на турската армия. В него е имало други 17 души, подкрепящи преврата, информира телевизия Ен Ти Ви.

В Истанбул армията стреля по поддръжници на президента Ердоган, събрали се на площад „Таксим“, и по множество, опитало се да премине през един от затворените мостове над Босфора.

След прочитането на съобщението за преврата държавната телевизия TRT беше временно свалена от ефир. Блокирани бяха Youtube и социалните медии Фейсбук и Туитър.

Командващият специалните сили ген. Зекай Аксакали заяви, че само малка група военни участва в опита за преврат.

В ранните часове на 16 юли говорителят на националното разузнаване (МИТ) Нух Йълмаз заяви, че опитът за преврат в Турция е пресечен, макар на места все още да има съпротива.

Всичко ще приключи до сутринта, увери той по телевизия Ен Ти Ви и добави, че метежът бил извършен от група от Военновъздушните сили.

По думите му всички участвали в метежа ще бъдат съдени за държавна измяна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят