Опасения в Турция: Ще мъсти ли Ердоган след метежа?

След като снощи обявиха, че са поели контрола върху страната, въстаналите турски военни увериха, че искат да гарантират демократичния ред и спазването на човешките права в Турция.

През изминалата година в южната ни съседка бяха затворени десетки опозиционни медии, а стотици журналисти и обикновени граждани се оказаха в затвора, заради критиките си към властта.

„Не, не... Не се страхувам за днешния ден, защото нищо не може да е по-лошо от това, което тази определена група военни опитаха тази нощ”, кураторът и писател Васиф Кортун пред БТВ.

Според него може и да не разберем дали това е бил опит за преврат: „Със сигурност изглеждаше като такъв. Неуспешен, но много кървав”.

„Не знам дали Ердоган не използва това, за да заплаши, за да пристисне интелектуалците, инакомислещите в страната. Защото все още не знаем кой ще влезе в затвора сега. Мисля че сега репресиите ще са много по-жестоки. Ердоган ще стане по-силен и ще обвини всички опозиционно настроени. Очаквам той да поеме пълен контрол над страната” – такава е оценката на журналистката Дилек Дундар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят