Наше момиче учи в Русия да брани закона в България

Любомира попада на процес срещу крадец в съда в Монтана и в съдебната зала почувствала, че там й е мястото

Ще има ли реформи в България след близо три десетилетия муден преход и камари празни политически обещания, не е много ясно. Надеждите на обикновените българи за истински промени и за повече справедливост обаче след четири години може да получат сериозна подкрепа. И то не от нова партия или от мастити западни дипломати. А от едно младо момиче, закърмено с българско родолюбие и руско образование.

19- годишната Любомира Емилова от Монтана иска да се бори с лъжите на политиците, с престъпността у нас и за да реализира мечтите си, заминава да учи право в Русия.

„Не обичам утъпканите пътища. Търся собствени маршрути и предизвикателствата не ме плашат, а ме амбицират! Повечето ми приятели заминават на Запад, но аз мисля, че Русия е велика страна, от която също има какво да научим”, казва студентката. В думите й има много тийнейджърска романтика, но в кратката си биография досега момичето е доказало, че умее да избира и постига собствени цели. Дете на спортна фамилия, с дядо, завършил ВИФ, и майка баскетболистка, Люба от малка се насочила не към стадиона, а към науките и изкуствата. Книгите в училище не й стигали и подхванала семейната и градската библиотека. Започнала и сама да пише стихове и проза. В езиковата гимназия „Петър Богдан” в Монтана, докато приятелите й избирали за втори чужд език английски, френски или испански, вироглавото девойче избрало руския.

„Това не беше само стремеж към оригиналност. От дете харесвам много руския език и култура! Вкъщи всички обичаме Русия, гледаме руска телевизия и филми!”, споделя Любомира.

За петте години в гимназията амбициозното момиче овладяло много добре три езика - немски, руски и английски. Класирала се на две национални олимпиади по руски език. Взела немска езикова диплома, но подала документи за обучение в Русия. Заради успехите й в училището, творческите изяви и много доброто владеене на руския език от посолството на Москва у нас дали възможност на абитуриентката да избира сред 117 университета в руската страна. Тя решила да учи право в Сочи.

„Любомира е много способно момиче с интереси в много посоки. Тя пише, снима, пее народни песни… Намира време да подготвя уроците, но и да излиза с приятели. И е истински лидер - беше в основата на всички инициативи на класа си!”, казва учителката на Люба по руски език Цветана Кръстева. В гимназията Люба написала и издала два романа - фентъзито „Сделка с дявола” и любовната сага „С вкус на ванилия”. Всичките й съученици ги изчели с интерес.

„Доста са детски, не ги харесвам вече!”, критична е обаче авторката. И набляга повече на четенето, за да почерпи опит и мъдрост от големите майстори на словото. Вече е изчела почти всички български класици и част от големите руски писатели. Най-много й харесват историческите романи на Димитър Димов и Антон Дончев.

„От българската литературата научих какъв изстрадал, но велик народ сме българите и това ме изпълни с гордост, но и с недоволство от бедния и тежък живот, който имаме сега. Всичко трябва да се промени и искам и аз да помогна за това!”, казва момичето. В десети клас Любомира участвала в конкурс на Софийския университет за философско есе на тема „Българският път - потенциал, проблеми и перспективи!” и го спечелила.

„Българският път е вървян в миналото от хиляди достойни българи, допринесли за съществуването на родината ни през вековете… Днес по него пак вървят българи, но не да градят, а да рушат и ограбват! България е юридически в Европа, но фактически магистралата дотам още не е асфалтирана, защото парите са откраднати!”, написала младата реформаторка. Журито от научни работници било впечатлено от сериозния анализ на ученичката и критиките й не само към политическата класа, но и към хората, допуснали потъпкването на гражданските им права.

„Българинът има право да отстрани онези, на които е делегирал право да се занимават с държавните дела, но не спазват този договор. И трябва да им поиска политическа неустойка!”, предлага момичето. Заради недоволството на хората от трудния им живот и липсата на справедливост Люба още в началните класове решила, че ще става юристка. И ще работи за налагането и спазването на законите в България.

Откакто се помни, през почивните дни и ваканциите тя гостува на баба и дядо с в монтанското село Якимово. Там чете любимите си автори, пише своите текстове, но и помага на близките си в работата по двора и градината. Пейзажите на равнината и цъфналите ниви й харесват много и прави стотици снимки. С една от фотографиите си на дете в народна носия сред слънчогледова нива спечелила фотоконкурс в Германия.

„Животът на село е много хубав, но е труден. Хората, които са работили цял живот, са бедни и уплашени. Крадци влизат по къщите и остават безнаказани!”, възмущава се момичето. Затова, след като като завърши образованието си в Русия, Любомира смята да се завърне у нас и да се заеме с наказателно право. Преди време от училището са ги водили на процес срещу крадец в съда в Монтана. В съдебната зала почувствала, че там й е мястото, споделя тя. Още не знае дали ще бъде съдия, прокурор или адвокат. „Хората са изтормозени от престъпниците и имат нужда от защита!”, казва бъдещата юристка. Хуманизмът на руските писатели - Толстой и Пушкин, които чете в оригинал, още повече я вдъхновява и убеждава, че да работиш за хората е мисия достойна и възможна, дори в епохата на масовото преклонение пред парите. Вкъщи с близките си с удоволствие гледа сериалите „Бригада” и „Бандитският Петербург“ и мечтае за времето, когато и тя ще подгони бандитите. Макар да разбира, че в живота нещата са доста по-сложни, отколкото на екрана. В Сочи, където ще бъде през септември, Люба ще използва времето си и да опознава още повече руската култура и страна. „България незаслужено е загърбила Русия през последните години. Тази страна и народът й са направили много за нас и могат да ни помагат и в бъдеще. Може би идеализирам Русия, но смятам, че няма да се разочаровам!”, казва младата дама. В последните си седмици в България по навик работливото момиче не е скръстило ръце. Работи като сервитьорка в заведение, за да бъде сред хората, а и да изкара някой лев. Университетът в Сочи поема общежитието и семестриалните такси, но всички останали разходи момичето и семейството й ще плащат сами. Надява се поне няколко пъти в годината да се връща в България, защото и страната, и близките много ще й липсват. А завърши ли, ще се прибере в България, за да се опита да промени нещата, които измъчват всички.

„Мисля, че има надежда новото поколение да изправи България на крака, но има ли сили държавата да чака?”, пита Любомира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл