Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Асфалтът храни страшно много Помолихме премиера да не се огъва от политическо говорене, каза изпълнителният директор на строителната камара

Посланик Анатолий Макаров: Надявам се „Турски поток“ да мине през България

6 години затвор за водача, който блъсна и уби балетистa Мартин Чиканов

“Анфийлд“ по план „Ататюрк“

Кметът на Шумен срещу нова цена на водата Призовава КЕВР да преосмисли увеличението

Вътрешният министър: Не е необходима промяна на мерките за сигурност в България

Четирима пешеходци ранени за ден във Варна

Вижте протеста на строителния бранш през обектива на „Труд“ (СНИМКИ)

Иззеха 150 000 къса цигари без бандерол във Видин

Автобус изгоря във Велинград Няма пострадали при инцидента

Финансовата директорка на Huawei бе освободена под гаранция в Канада

Домът за медико-социални грижи във Варна получи дарение от „Българската Коледа“ Робот за прохождане ще помага на болни деца

Петима загинали при стрелба в катедрала в Бразилия Секунди преди полицията да го залови, стрелецът се е самоубил пред олтара

Шефът на СДВР Ивайло Иванов е предложен за главен секретар на МВР

Парламентът прие на първо четене да отпадне номерацията на партиите в бюлетината

Каква невеста си била ти, Меги…, или как се омъжи Меглена Кунева

Дража Вълчева подарява килим на сватбата

Каква невеста си била ти, мамо, мила мамо,

как светнал, светнал младоженческият двор,

когато те извели на хармана, мила мамо,

за твойто първо сватбено хоро…

Припев на популярната песен на Емил Димитров “Писмо до мама” по текст на поета Павел Матев

Меглена Щилиянова Кунева е родена на 22 юни 1957 г. в София. Тя е дъщеря на буфосинхрониста и киноактьор Щилиян Кунев, а нейният дядо е юрист, завършил Сорбоната. Семейството произлиза от католическата общност в района на град Раковски. Майка є е лекар с дългогодишна практика в Окръжна болница в София.

Меглена е омъжена за финансиста Андрей Пръмов, син на секретаря на ЦК на БКП (1962-1978) Иван Пръмов, от когото има син Александър. Според Меглена Кунева тя не е приемала фамилията на съпруга си, поради което е обвинена от Яне Янев в лъжа. Политологът Антон Тодоров в книгата си “Задкулисието на прехода” твърди, че добавката “Пръмова” отпада от името на Меглена Кунева в началото на 90-те години на миналия век. В “Държавен вестник” добавката “Пръмова” продължава да фигурира към името на Меглена Кунева и в края на 90-те години.

В карловското село Войнягово още помнят сватбата на “своята снаха” Меглена Кунева-Пръмова. Днешната предводителка на Реформаторския блок се омъжила през далечната 1985 г. за днешния си съпруг Андрей Пръмов. От селото е свекърът на Меглена Иван Пръмов (отдавна покойник) – някогашен земеделски министър и секретар на ЦК на БКП.

В селото и днес често говорят за славния род Пръмови. Бай Иван редовно посрещал в дома си в Бояна гости от Войнягово. Тогава свекърът споделял, че от трите си снахи най-много харесвал Меглена – само тя му викала “татко”, уважавала го, почитала го, била кротка и разбрана.

Селяните разказват, че другата снаха Уляна Пръмова (съпруга на Климент Пръмов) била малко урсуз – искала да е голям началник, неслучайно се издигнала до шеф на БНТ (2004-2010 г.). Етърва на Уляна и Меглена Пръмови за малко била и телевизионната говорителка Лили Ванкова, възпята в шеговита песен на Тодор Колев. Тя се омъжила за третия брат Райчин, но бракът не продължил много.

През 1985 г. Меглена и Андрей се оженили в София, но вдигнали сватба и във “войняговски вариант”. В селото дошли много сватбари, имало голяма трапеза, свирил и оркестър. В партийната организация събрали пари и купили на младоженците пералня “Перла”. Но най-силно впечатление направил подаръкът на кандидат-членката на Политбюро Дража Вълчева, която е от съседното село Горна махала. Тя била специално поканена от Иван Пръмов – човекът женел сина си и искал да го запомнят.

И Дража дошла, за да уважи свекъра. Във Войнягово още помнят, че пристигнала една голяма черна “Чайка”, спряла на площада и от нея двама души свалили подаръка – голям килим.

Местни хора още разказват за Дражиния подарък отпреди 30 години: “Ама килим да видиш! Огромен, двама души го носят, за цял апартамент, по поръчка правен. Страшна работа. Удари ни всички в земята. И реч държа тогава Дража Вълчева… Жените поразгърнаха килима и цъкат с език – по поръчка правен, страшна работа, с едни големи гюлове… Направо ни заби с този килим, сигурно струваше колкото едно “Жигули”, абе да му се ненагледаш…”

Дейци на Реформаторския блок, които са гостували в дома на Меглена Кунева, разказват, че килимът на Дража с размери 6х6 метра и днес краси хола на политичката в софийския й апартамент.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.