2 български лодки се класираха за финалите на 200 м на Евро 2016 по кану-каяк в Пловдив

Две български единични лодки се класираха за финалите на спринтовата дистанция от 200 метра на европейското първенство по кану-каяк за юноши, девойки и младежи до 23 години, стана ясно след края на днешните полуфинални серии на гребния канал в Пловдив. При юношите до 18 години Емил Банков завърши трети в надпреварата с едноместно кану за 42.500 секунди, но това бе напълно достатъчно, за да попадне в топ 8 и "А" финала в тази дисциплина заедно с победителя в полуфиналите и европейски шампион за 2015 г. Александър Тутаев (Русия) и Давис Илйинс (Латвия).

До битката за медалите на 200 метра единичен каяк при девойките до 23 години достигна и голямата ни надежда в женското направление Олимпия Душева, която завърши трета във втора полуфинална серия на 288 хилядни зад победителката Аня Остерман (Словения) и 20 хилядни зад втората Сабина Пилер (Унгария).

Само 148 хилядни пък разделиха Ангел Кодинов от финал "А" на 200 метра едноместно кану при младежите до 23 години, след като 18-годишният пловдивчанин завърши четвърти в полуфиналната гонка за 39.036 секунди, а напред продължават само първите три лодки. Победителят Михал Лубниевски финишира за 38.316 секунди, следван от украинеца Олех Боровик на 452 хилядни и миналогодишния европейски шампион в тази дисциплина Хлеб Саладуха (Беларус) - на 572 хилядни. С финал "А" се размина и двойката ни кану при девойките до 18 години в състав Роксана Христова и Натали Стойчева, които останаха четвърти след лодките на Полша, Румъния и Молдова, като българският екипаж се прости с мечтата си заради разлика от 900 хилядни.

Сребърните ни медалисти от петък от двойката каяк на 500 метра Велиян Бъчваров и Христо Реков завършиха едва осми на полуфиналите на 200 метра, защото предпочетоха да пазят силите си за неделния финал на 1000 метра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт