Ген. Червенков: Трябва да постегнем армията си, дори само за самочувствие

"България трябва да постегне армията си, дори и само заради самочувствието". Това обяви пред БНТ дипломатът ген. Чавдар Червенков, който е бивш вътрешен министър и бивш шеф на разузнаването. Той беше поканен в студиото, за да коментира случващото се в Турция два дни след опита за преврат в страната.

Ние война няма да водим, защото няма да победим, трябва да си постегнем армията, защото освен източник на самочувствие е структура, която винаги може да се притече на помощ, дори и при природно бедствие", каза Червенков.

По думите му, не е имало никакви външни симптоми за случващото се в Турция. "Когато се случи такова нещо, има различни теории, има и вариант, че това е инсценировка на президента Ердоган, за да се разправи с политическите си противници. Аз обаче не допускам това, все пак бяха дадени много жертви", допълни генерал Червенков. Той обясни своята гледна точка за случващото се в Турция.

"Имам друго обяснение, първите ми контакти с турските военни бяха в края на 90-та година във връзка с подписване на договор за повишаване на мерките за сигурност в Европа. Тогава заварих една армия, която имаше елит от офицери, повечето от които бяха завършили военни академия в страни-членки на НАТО. Там имаше принцип - от командир на полк нагоре, военните бяха минали през щат в НАТО. Много ерудирани офицери. Те бяха убедени, че са призвани да защитават светския характер на страната. Аз си мисля, че независимо, че Ердоган взе изключителни мерки за прочистване на армията и набутването й в ъгъла, началникът на генералният щаб остана третата фигура в държавата. Не казвам, че това е идеалният модел, но за страна като Турция е много важно, за запазване на светския характер и заветите на Ататюрк. Затова и Ердоган взе мерки да пресече тези практики, което сега се обърна срещу него, защото армията загуби своята роля да защитава светското", обясни генерал Червенков.
"Това не беше добре организиран преврат, все ми се струва, че това са хора идеалисти, които са искали да привлекат световното обществено мнение, че в Турция нещо не върви", обясни Червенков. По думите му, не така се прави преврат в действителност, било е аматьорски опит.

Според Червенков, към момента президентът на Турция Ердоган не е бил овладял само съдебната система в страната, но след този опит за преврат, това ще се промени. Според Червенков Ердоган използва ситуацията, за да разчисти и съдебната система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини