Търновец отгледа в градината си слънчоглед гигант

87-годишният Васил Попов от Велико Търново е отгледал слънчоглед гигант в градината си. Растението се извисява до рекордната височина от 4 м.

По думите на градинаря, тайната за такова постижение е в любовта към природата и непрестанната грижа към растенията и почвата. Попов се занимава с градинарство от 20 години. Пенсионерът признава, че така се успокоява и задълбочава връзката си с природата. Преди две години се опитал да отгледа слънчоглед, но не станал висок, тъй като го засял прекалено късно. Тази година обаче е на път да постави рекорд.

„Това се получава с добри грижи към растенията, а те са редовно поливане, подхранване с естествена тор. Поливката се прави с „шербет“, тоест с оборска тор. Всяка вечер го наквасвам с по 1-2 канчета и резултатът е налице. Не само големия ръст, но и питата е голяма. Живот и здраве, наесен ще берем слънчоглед!“ , реди Васил Попов.

Изкусният градинар обработва място с площ от 120 кв. м. и там отглежда домати, пипер, краставици и цветя. Казва, че това е райско кътче и се гордее, защото го направил сам и единствено с двете си ръце.

„Градината ми създава приятна обстановка, хубави усещания. Не мога да опиша усещането, да отидеш и да откъснеш краставицата или пък тиквичката…А на конструкцията да виси цъфнало цвете - съвсем друго е!“, споделя възрастният мъж.

Освен в България, с градинарските си способности на Васил Попов се е прочул и в страната на изгряващото слънце. Разбира, че в Япония все повече навлизат ГМО-продукти и дава семена от своя сорт екологично чист български домат на приятел, който от години живее в далечната страна. Той пък ги дал на съседа си. Пенсионерът се радва, че японецът продължава да произвежда от домати от неговите семена. Плановете на Васил Попов за озеленяване и разширяване на градината продължават. Той мечтае за алея със саксии с висящи цветя и увивни растения, и за пътека от червени плочки, които да му напомнят на червен килим в Холивуд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл