Красимир Каракачанов: Съдебната система и армията бяха двете последни пречки пред стремежите на Ердоган за еднолична власт

"Съдебната система и армията бяха двете последни пречки пред стремежите на Ердоган за еднолична власт." Това каза пред „Фокус” народният представител от ПГ на Патриотичния фронт и член на Комисията по отбрана в Народното събрание Красимир Каракачанов по повод неуспешния опит за преврат в Турция.

„Може да се каже, че това, което наблюдаваме от вчерашния ден след неуспешния опит за преврат е, че самият турския президент Ердоган се опитва да направи преврат, арестувайки и отстранявайки всички неудобни противници на неговия ислямистки режим”, посочи Каракачанов. „Арестувани са над 2 700 военни, уволнени са над 3 000 съдии, тоест той се опитва да разчисти всички онези среди в армията, в съдебната система и в обществото, които са против провижданата от него политика. Това се случва и то е видно буквално още в първите часове след неуспешния опит за преврат”, допълни той.

Според Каракачанов може би тези действия от страна на турския президент навяват коментарите на някои и турски анализатори и външни наблюдатели, че Ердоган е използвал тази ситуация и дори я е провокирал по някакъв начин, за да си „разчисти терена” и да реши основния проблем, който си е поставил – да превърне Турция в еднолично президентска република, променяйки и конституцията. „Един подобен опит за преврат му идва, така да се каже, като един „голям бонус” за неговите намерения”, заяви Каракачанов.

По думите му, още е рано да се каже дали са били „режисирани” събитията в Турция от петък през нощта, но е факт, че Ердоган много бързо и веднага се е възползвал от тях, за да прочисти всички свои опоненти, които са против ислямизирането на Турция. „Това е факт вече. Какви са били мотивите на хората, които са искали да направят преврат, за сега остава неизвестно. Макар, че според обръщението, което са направили по турската телевизия, те са искали да свалят Ердоган точно, за да спрат процеса на пълзящата диктатура и налагането на един тоталитарен ислямски режим. Това са техни твърдения. Дали това са били истинските им намерения е друг въпрос, ще стане ясно”, коментира Каракачанов.

Според него реакциите на Ердоган, с които той нападна индиректно САЩ, обвинявайки за опита за преврат своя политически опонент Гюлен, който е в Щатите, са доста симпоматични. „Първо, ако предложим, че тези офицери, които са искали да направят преврат, са светски настроени, то няма как да се инспирирани от същия този Гюлен, защото той самият е ислямист. Самият той е бащата на проекта „Ердоган” – човекът, който финансираше Ердоган преди той да вземе властта и след като я взе, след което се скараха може би поради причини, свързани с това кой да управлява държавата и по какъв начин. Това изключва негова намеса, но това не попречи на Ердоган директно да заплаши САЩ, че, ако не им предадат този човек, няма да ги счита за съюзници и приятели”, отбеляза Каракачанов.

„Факт е, че Ердоган „разчиства терена” и то много бързо. Съдебната система и армията бяха двете последни пречки пред неговите стремежи за еднолична власт. И съдебната система, и армията бяха някакъв гарант за светското общество. Така се устроени тези две институции още от времето на Мустафа Кемал Ататюрк, който направи Турция от религиозна светска държава”, коментира още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини