Ботев снима филм за Вазов

Христо Ботев снима филм за Иван Вазов! На първо четене това заглавие изглежда в сферата на научната фантастика, но е фактът е налице. Искреният родолюбец, младият режисьор Искрен Красимиров, който изигра ролята на Войводата във възстановките на слизането на Ботевата чета на козлодуйски Бряг, започва новата си лента. След филмите за Ботев, Софроний, Алеко, Цар Борис III, Красимиров започва снимките на филм за Иван Вазов – Патриарха на българската литература.

Стартът на снимките също е символичен – на датата 17 юли 2016 г. – точно година след основаването на патриотичния проект „НЕзабравимата България“. Работното заглавие на филма е „Българин да се наричам“ и се очаква премиерата да е около 1 ноември тази есен в София. Снимките ще се осъществят предимно в София и Врачанския край – Искърското дефиле, където Вазов пише най-хубавите си произведения – „Дядо Йоцо гледа“ и „Една българка“.

Припомняме, че това е поредният – пети по ред филм - посветен на българските национални герои, реализиран от Искрен Красимиров и неговата „НЕзабравима България“. Амбицията на 25-годишния автор е до няколко години да бъде създаден цялостен видео-каталог, посветен на националните ни светини, като следващата година е заплануван и документален филм за Васил Левски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура