Земетресение с магнитуд 5,1 в югоизточния турски окръг Адъяман, има пострадали

Фокус за всякакви претенции Новият модел е по-просторен и по-лек

Желяз Андреев: Договорът за правна помощ със САЩ не дава никаква защита на българите

Напрежение по гръцките острови в Егейско море заради мигрантите

Хасан Адемов: Нужна е кардинална промяна в подпомагането на хора с увреждания

Европейските страни и САЩ постигнаха съгласие за условията на ядрената сделка в Иран

Макрон: Тръмп и аз сме гарантите на световния ред

Декларацията от срещата ЕС-Западни Балкани ще бъде подписана само от 28-те страни-членки

Агенцията за борба с градушките открива новия сезон с 8600 ракети

Какви разказва полицай на сексолог?

Валентин Радев: Ще увеличим хората при охрана на мачовете

Адвокатът на мъжа, хвърлил бомба срещу полицайка: Йордан Исаев иска да сключи споразумение с прокуратурата

Фенът, който рани полицайката: Много съжалявам!

Нинова: Високата заплата на депутатите не попречи на „Суджукгейт“ и „Хасовогейт“ Възнагражденията не се дават, за да не се краде, допълни лидерът на БСП

Адвокатът на бомбаджията: Друг човек му я е подал, бутнали го докато хвърля

Дионисий показа “златистия” си апартамент

“Църквата не се управлява от патриарха, а от хора, свързани с БКП и в нея има много нерегламентирано богати хора.” Това каза бившият предстоятел на храм-паметника „Александър Невски” архимандрит Дионисий, докато разхождаше екипа на БТВ из пищно декорирания си апартамент.

„Защо човек да стане епископ при условие, че в Българската православна църква ти нямаш какво да управляваш – както цялата БПЦ не се управлява нито от патриарха, нито от Светия синод. Управлява се от система, която е структурирана твърде отдавна в миналото, тази система може привидно да е разрушена, но хората, които са били начело, още ги има. Става дума за БКП, Държавна сигурност е била обслужващия персонал. БПЦ се съобразява с тези, които искат да се харесат на Москва”, заяви духовникът пред БТВ.

Той даже заяви, че „реалният български патриарх” не се казва Неофит, който бил само номинално на поста. „Аз съм категоричен, че Неофит не е болен, този му образ му се придава и обслужва тези, които си позволяват понякога да го манипулират”, допълни Дионисий.

По думите му в църквата има много „нерегламентирано богати”, които печелят на неин гръб.

Той се раздели с поста си след предизвикалата скандал заря на Възкресение Христово, а преди това голям брой общественици се обявиха срещу неговото ръкополагане за епископ заради участието му в спорната практика да се раздават архонтски титли.

Критиците му го обвиняваха в алчност и прекомерна любов към лукса.

„Луксът е нещо, което го обичат други хора. Към лукса нямам никакви щения, защото смятам, че той би трябвало да бъде само в тази част, която да даде на някого нужната представителност”, отговори им задочно Дионисий, докато развеждаше екипа на БТВ из апартамента, в който живее с майка си.

В неговите 67 кв.м. доминиращ цвят е златистият – както на тапетите, така и на завесите и по рамките на големите огледала. В апартамента му се видя още камина, богата орнаментика по стените, голям телевизор, добре обзаведена кухня и просторна всекидневна.

„Аз съм си тук в моя манастир”, каза духовникът, който показа и епископските си одежди, които така и не облече. Те струват около 3000 лева, но, по думите му, били подарък.

Бившият предстоятел посочи, че заплатата му е била 820 лева, а сега се издържа с помощта на майка си и наследството от баща си.

Дионисий не се отказал от битката и твърди, че срещу него са страхливци, които не излизат срещу него.

„Аз съм с този червен подрасник (дрехата, в която посрещна екипа на БТВ) не само защото той подхожда на интериора на дома ми, но и защото не се предавам и с червеното давам сигнал за това”, подчерта той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.