Трупове на 7 малки делфинчета край Ахелой - тайна болест мъчи бозайниците?

Трупове на 7 малки делфинчета са изплували край Ахелой. Те са били в напреднал стадий на разложение. По тях не е имало рани, не са били разпорени или филетирани. Това съобщи пред Труд Тонка Атанасова, шеф на РИОСВ в Бургас.

По думите ѝ, нейни хора и инспектора в отдел "Екология" на общината в Поморие са били на мястото и са прибрали труповете на бозайниците. Вероятно е да става дума за някаква болест, но това трудно може да бъде разбрано, защото морето ги изхвърля след като вече са разложени, каза Атанасова. Тя не потвърди информации за над 50 изхвърлени и нарязани за филета бозайници.

В понеделник обаче ще бъде извършена щателна проверка, каза още шефката на РИОСВ.

Още 3 малки делфина са изхвърлени мъртви на Шофьорския плаж на юг от Созопол. През уикенда мъртъв делфин бе изхвърлен от морето и на брега в Слънчев бряг.

Делфините са толкова много, че и 20 да са били изхвърлени на брега- това не е голяма цифра, заключиха рибарите. Те обясниха, че през пролетта делфините били страшно много, но сега са се изтеглили навътре в морето, защото дребната риба, с която се хранят била там- на "по- хладното".

"Делфините често се заплитат в мрежите ни на даляните и се давят. Всеки от тях изяжда по 20- 30 кг риба на ден", казаха риболовците, но пак натъртиха, че в момента бозайниците изобщо не се навъртали край бреговете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини