Ердоган: Ще унищожим метежния вирус в държавата

Турският президент Реджеп Ердоган се закани да ликвидира метежния „вирус“ в турската държава и да продължи чистката във всички държавни структури.

Обръщайки се към привържениците си по време на траурна церемония в Истанбул за загинали при опита за преврат, той заяви: "Ще унищожим вируса във всички държавни институции, който доведе до опита за преврат."

Ердоган посочи, че благодарение на волята на народа опитът за държавен преврат, извършен от „терористична група“ на противника му Фетхуллах Гюлен, е пресечен.

Продължават арестите на привърженици на Гюлен във въоръжените сили на страната. "Тези хора разрушиха турската армия", заяви той.

Хиляди генерали, съдии и прокурори са арестувани при мащабна операция в цяла Турция за предполагаема съпричастност към осуетения опит за военен преврат срещу президента Реджеп Ердоган, припомня БГНЕС.

Близо 6000 са задържаните до момента в Турция след осуетения опит за военен преврат, заяви министърът на правосъдието Бекир Боздаг и добави, че чистката продължава.

„Голямата чиста продължава и в момента. Има близо 6000 задържани и броят им ще надхвърли 6000“, цитира Анадолската агенция изявление на Боздаг за операцията, засегнала преди всичко военните и магистратите.

В събота турското правителство обяви ареста на близо 3000 военнослужещи за ролята им в предприетия в късно в петък опит да бъде свален режимът – опит, който се провали в събота след нощ на сблъсъци, довели до смъртта на най-малко 256 души в Истанбул и Анкара.

Чистката започна веднага след като пучът се провали и предизвика тревога в чужбина. Американският президент Барак Обама припомни на Турция, че всички засегнати страни трябва да действат в рамките на правовата държава.

Според телевизия НТВ досега са арестувани 34 генерали. Това са преди всичко емблематични фигури в турските въоръжени сили като Ердал Йозтюрк, командващ трета армия, и Адем Худути, командващ втора армия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят