Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Обвиниха бивш министър на финансите в лихварство (обзор) Стоян Александров ще отговаря за 75 кредита за милиони, раздадени срещу солени лихви

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството Изложба скулптура и рисунка в столичната галерия на „Сан Стефано“ 22

Красимир Каракачанов: Процесите, които се случват в Турция и Близкия Изток ще генерират проблеми в България

“Процесите, които се случват в Турция и в Близкия Изток допълнително ще генерират проблеми в България.” Това каза за Агенция „Фокус” народният представител от ПГ на Патриотичния фронт и член на комисията по отбрана в Народното събрание Красимир Каракачанов, по повод неуспешния опит за преврат в Турция.

Според Каракачанов най-големият риск за България с оглед събитията в южната ни съседка са самите ѝ политици. „Защото българските политици в последните 25 години повтарят като папагали чужди теории, чужди мантри, без да разсъждават със собствените си глави. Това е големият проблем”, посочи той.

Каракачанов обърна внимание, че в Турция има реална гражданска война между турските власти и кюрдското население и в същото време е страна, която подкрепяше ислямските фундаменталисти в Сирия и продължава да ги подкрепя.

„Турция използва тези над 2 милиона нелегални емигранти на своята територия като заплаха и плашило за Европа. За самата война в Близкия Изток процесите започнаха от така наречените „арабски пролети” – това беше преди 6-7 години. И във всичкото това време българските политици продължават да повтарят един и същи неща, надявайки се, че може би ние ще бъдем заобиколени от бурята”, коментира той.

По думите му България не се готви за събитията, които могат да я връхлетят, а разчита единствено на това, че е член в ЕС и НАТО.

„Гаранция няма. Ако ти не разчиташ на собствените си институции, на собствените си служби за сигурност и на собствената си армия, да чакаш някой друг, било в Брюксел, било от главната квартира на НАТО да ти реши проблемите и да ти помага, ако се наложи, означава, че си крайно наивен и че всъщност не си вършиш работата”, заяви Каракачанов.

Той коментира, че подобни неща като това, което се случва в Сирия и това, което се случва в Турция или Близкия Изток могат само да катализират някои процеси у нас. „Негативните процеси вече се развиват в българското общество. Вижте, че българското общество е дезинтегрирано. От една страна виждаме една все по-нарастваща и агресивна циганска общност, която не е вписана в българското общество. От друга страна имаме ислямският фактор, който активно навлиза в България и се прицелва точно в тази маргинална общност, било с пари, било със сладки обещания. От една страна имаме едно разделение между по-радикализиращи се и активизиращи се мюсюлмани и останалата част от християнското общество. От друга страна самият български етнос се топи”, отбеляза Каракачанов.

Той допълни, че в същото време през образователната система, вместо да се създава усещане за национална принадлежност и национална идентичност, българска нация се дезинтегрира.

„Тя губи своето будно национално усещане. А истината е, че без национално съзнание и без обща кауза, едно общество се разпада. Това са големите предизвикателства пред българската държава, а подобни процеси като тези в Турция, в Близкия Изток, сблъсъкът между двете цивилизации–радикалния ислям и традиционната християнска европейска демокрация, само допълнително ще генерират допълнителни проблеми в България. Ето по тези въпроси трябва да се мисли и да се работи, а не само да чакаме някой друг да ни решава проблемите”, каза още Каракачанов.