Бойко Борисов заминава за срещата на евролидерите в Брюксел Част от централната сграда на Европарламента ще носи името на Атанас Буров

7 години затвор за мъж, опитал за мине границата с 25 кг екстази

Кейн иска триумф в Лигата на нациите

Англия с вундеркинди

Арестуваха 35-годишен мъж, изнасилил бившата си съпруга

Росен Желязков: Има съществен интерес към концесията на Летище София

Не пускат „Асикс“ да облича „лъвовете“

Продадоха последната дъвка на Съра за почти 1 млн. лева

Освободиха кмета на Червен бряг след снемане на показания

Тайните за красота на Виктория Бекъм

Организират риболовен турнир на яз. “Палици“ в Еленския Балкан

Германските християндемократи искат ЕНП да замрази членството на партията на Орбан

Жена от Монтана даде на два транша 7200 лева, третата „вноска” от 5000 лева оцеля

БДЖ пита експерти и заинтересовани за проекта за закупуване на нови влакове

Цветанов отрече договорка с бивш служител на ГЕРБ за заменените му апартаменти

Красимир Каракачанов: Процесите, които се случват в Турция и Близкия Изток ще генерират проблеми в България

„Процесите, които се случват в Турция и в Близкия Изток допълнително ще генерират проблеми в България.“ Това каза за Агенция „Фокус” народният представител от ПГ на Патриотичния фронт и член на комисията по отбрана в Народното събрание Красимир Каракачанов, по повод неуспешния опит за преврат в Турция.

Според Каракачанов най-големият риск за България с оглед събитията в южната ни съседка са самите ѝ политици. „Защото българските политици в последните 25 години повтарят като папагали чужди теории, чужди мантри, без да разсъждават със собствените си глави. Това е големият проблем”, посочи той.

Каракачанов обърна внимание, че в Турция има реална гражданска война между турските власти и кюрдското население и в същото време е страна, която подкрепяше ислямските фундаменталисти в Сирия и продължава да ги подкрепя.

„Турция използва тези над 2 милиона нелегални емигранти на своята територия като заплаха и плашило за Европа. За самата война в Близкия Изток процесите започнаха от така наречените „арабски пролети” – това беше преди 6-7 години. И във всичкото това време българските политици продължават да повтарят един и същи неща, надявайки се, че може би ние ще бъдем заобиколени от бурята”, коментира той.

По думите му България не се готви за събитията, които могат да я връхлетят, а разчита единствено на това, че е член в ЕС и НАТО.

„Гаранция няма. Ако ти не разчиташ на собствените си институции, на собствените си служби за сигурност и на собствената си армия, да чакаш някой друг, било в Брюксел, било от главната квартира на НАТО да ти реши проблемите и да ти помага, ако се наложи, означава, че си крайно наивен и че всъщност не си вършиш работата”, заяви Каракачанов.

Той коментира, че подобни неща като това, което се случва в Сирия и това, което се случва в Турция или Близкия Изток могат само да катализират някои процеси у нас. „Негативните процеси вече се развиват в българското общество. Вижте, че българското общество е дезинтегрирано. От една страна виждаме една все по-нарастваща и агресивна циганска общност, която не е вписана в българското общество. От друга страна имаме ислямският фактор, който активно навлиза в България и се прицелва точно в тази маргинална общност, било с пари, било със сладки обещания. От една страна имаме едно разделение между по-радикализиращи се и активизиращи се мюсюлмани и останалата част от християнското общество. От друга страна самият български етнос се топи”, отбеляза Каракачанов.

Той допълни, че в същото време през образователната система, вместо да се създава усещане за национална принадлежност и национална идентичност, българска нация се дезинтегрира.

„Тя губи своето будно национално усещане. А истината е, че без национално съзнание и без обща кауза, едно общество се разпада. Това са големите предизвикателства пред българската държава, а подобни процеси като тези в Турция, в Близкия Изток, сблъсъкът между двете цивилизации–радикалния ислям и традиционната християнска европейска демокрация, само допълнително ще генерират допълнителни проблеми в България. Ето по тези въпроси трябва да се мисли и да се работи, а не само да чакаме някой друг да ни решава проблемите”, каза още Каракачанов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.