Състезание за най балкански таратор в Карнобат

Задава се едно от най-силните издания на Балканския фестивал на изкуствата в Карнобат. От 22-24 юли 2016 г. град Карнобат ще бъде домакин на третото поредно издание на Балкански фестивал на изкуствата. Среща ще си дадат над 600 танцьори, певци и артисти от Балканите. Мисията на фестивала е да направи мост между поколенията и изкуствата. Затова на две сцени, централната пешеходна алея и в градския парк ще се вплетат традиционен фолклор и street art.

Още на 23-ти градският парк ще посрещне брейк артисти от цялата страна за станалия вече традиционен Карнобатъл 2016. С организацията на битките е ангажиран легендарният брейк артист Петър Костовски, създател на Electric Force crew. За жури са поканени руската брейк звезда B-boy Slav и живеещият в Лондон Juju Rock. Всички те са подготвили уъркшоп за младите хора от града.

Eдна от най-големите атракции на фестивала ще бъде кулинарно състезание "Големия черпак" за най балканския таратор, ръководено лично от кулинарния гуру Ути Бъчваров. Пет отбора от Карнобат и съседни държави ще дадат воля на фантазия и тайни съставки, за да изненадат фестивалната публика на 24 юли от 16,00 часа, с най-оригиналната рецепта за таратор.

След това сцената на градския парк ще стане арена на епичната вокална битка за избора на новия бийтбокс шампион на България. 10-ото издание на The Official Bulgarian Beatbox Batte гостува на Карнобат. Жури ще бъдат световните бийтбокс звезди Скилър и Печенката, чиято кариера стартира именно от сцената на националния шампионат.

Участие ще вземат близо 30 фолклорни състава от България, Македония, Сърбия и Албания. Гостува и Великденският фестивал в Босилеград. Богатата фолклорна програма се допълва от конкурса за надсвирване на сватбарски оркестри „С песните на Стайка Гьокова“. В градския парк ще има шатри на средновековен парк „Маркели“ и крепостта „Туида“, за всички които имат интерес към древни оръжия и битки, както и грънчарска работилница, ателиета по плетива, плъстене на вълна, включително и татуировки с къна.

Режисьорът Анри Кулев ще покаже предпремиерно новия си филм „Пук“ по Валери Петров. Към активностите се присъединява и инициативата Лятно кино с БНТ, в рамките на която ще бъдат показани три нови български филма - „Бартер“ на режисьора Атанас Киряков, „Урок“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „С лице надолу“, с режисьор Камен Калев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл