Турските власти предварително са знаели кого да арестуват за преврата, смята бивш шеф на военното разузнаване

"Арестите на толкова хора след опита за преврат в Турция показват, че предварително е имало подготовка и властите са имали представа кой е настроен против тях." Това коментира пред БТВ бившият началник на военното разузнаване Никола Русатев.

Той изрази мнение, че сега ще бъдат ликвидирани тези, „за които са сигурни, че са срещу властта” и коментира, че действията с твърда ръка на държавното ръководство след проваления метеж няма да се отразят на имиджа на президента и той даже излиза от кризисната ситуация с по-голям авторитет.

Според журналиста от в.”Заман” Мехмед Юмер, опитът за преврат ще затвърди политиките на президента: „Новините сега ще идват от сарая на Ердоган”.

Русатев посочи, че организацията на опита за преврат очевидно е куцала до степен да изглежда възможна версията всичко, станало в нощта срещу събота да е постановка.

И двамата отбелязаха, че метежниците са били с относително нисък ранг, а действията им са били твърде неефективни. „Един преврат, в който не участва началникът на генщаба, предварително е обречен на провал”, посочи Русатев.

Юмер коментира, че докато контролираната от военните държавна телевизия е съобщавала, че властта е в техни ръце, цялото правителство се е включвало в ефира на турските медии, а министрите „като кореспонденти” са информирали, че превратът няма да успее.

На този фон самият Ердоган при включването си е излъчвал увереността на политик, който отива на предизборен митинг, а не на място, което вече не би трябвало да е под негов контрол.

Журналистът направи паралел между случилото се през последните часове и опита за преврат от 1962 г. – единственият друг, който се е провалял по подобен начин. И двата не са имали пълната подкрепа на въоръжените сили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини