Пловдивска болница закупи уникален апарат за лечение на онкоболни

Уникален свръхмодерен апарат за лечение на онкоболни в терминален стадий закупи пловдивската верига болници "Медлайн"-"Централ Хоспитал".

"Хипертермична интерперитонеална химиотерапия (ХАЙПЕК) е алтернативен оперативен метод, който е подходящ за лечение на карциноми, диагностицирани в червата, яйчниците, апендикса и стомаха, които медицината считаше за нелечими, тъй като не се поддават на хирургическо лечение и не реагират задоволително на химиотерапия. Често проблемът е в това, че раковите клетки не се развиват на едно място, а са разпръснати из цялата коремна кухина. Заради спецификата на този вид злокачествено заболяване доскоро се смяташе за невъзможно да се извършва хирургическа намеса, а перспективата за възстановяване - неосъществима", коментира д-р Веселина Кабакчиева, хирург в "Медлайн".

Днес лечението на този вид карциноми е възможно чрез комбиниране на хирургическа интервенция и ХАЙПЕК, които увеличават живота на пациентите с 5 години. Една операция може да продължи от 5-6 до 12 часа. Екипът трябва да е много добре подготвен, защото могат да се появят неизвестни усложнения, които да доведат до влошаване състоянието на пациента, дори и до смърт.

Затова хирурзите от "Медлайн" изкараха следдипломни квалификации в Италия и бяха обучени в Националния институт по онкология в Милано и в частната болница на фондацията на фамилия Аниели, създателите на концерна ФИАТ.

Италиански специалисти ще съдействат на колегите си от "Медлайн"- "Централ Хоспитал" при старта на интервенциите в Пловдив и цялата първа година. Така онкоболните ще имат достъп до иновативния метод, без да им се налага да заплащат 100 000 евро, колкото струва операцията в Италия. Тук болните заплащат само цената на консуматива, а терапията се поема от Здравната каса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини