Хиляди пловдивчани се поклониха пред мощите на Свети Георги Победоносец

Хиляди пловдивчани се поклониха пред мощите на Свети великомъченик Георги Победоносец, които бяха донесени от метоха "Света Богородица" в Палеохори (Халкидики, Гърция) специално за празника на митрополитския храм "Света Марина" в града под тепетата.

Светинята - частица от ръката на Свети Георги Победоносец, бе посрещната първо в Катедралния храм "Успение Богородично", а оттам продължи към църквата "Света Марина" с литийно шествие по Главната улица на Пловдив, водено от митрополит Николай, кмета Иван Тотев и областния управител Здравко Димитров.

Мощите бяха поставени за поклонение на вярващия народ в митрополитския храм, който бе цяла нощ отворен, от 18.30 часа в събота до 22 часа в неделя.

"Света Марина" се оказа тясна да побере всички миряни, приятно изненадани в събота вечер от появата на патриарх Неофит, който се очакваше да пристигне в неделя сутринта, за да води празничната литургия.

"Да се молим за мир по цялата земя. Който вярва, ще бъде спасен!", каза българският патриарх Неофит.

"Призовани сме от Христос да се молим за мир и да живеем в такъв с всички човеци", заяви владиката Николай.

"За нас е чест същата тази ръка, с която Свети Георги е държал копието, с което е погубил злото, да бъде благословена лично от българския патриарх Неофит и той да отправи молитва към Бога за здраве, спокоен живот, благоденствие и душевно спасение на хората", допълни митрополит Николай.

Всеки богомолец, поклонил се пред светинята в храма "Света Марина", получи за благословение икона с образа на Свети Георги и памук, осветени на светите мощи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини