Ердоган се закани да прочисти „вируса” на метежа (обзор)

Пълният списък на заподозрените съдържа 9130 имена

Хиляди военни са задържани в поредна чистка в армията, масови арести на съдии и прокурори, Гюлен отрича обвиненията в заговор

Поне 6000 души бяха арестувани през уикенда в Турция по обвинения в участие в неуспешния опит за военен преврат в петък, а президентът Реджеп Ердоган се закани да прочисти държавата от “вируса” на метежа, предаде Би Би Си.

Най-малко 265 цивилни, войници и полицаи загинаха в нощта срещу събота, а 1140 са ранените, когато разбунтувала се фракция на армията зае с танкове ключови позиции в столицата Анкара и в Истанбул, включително моста над Босфора, в опит да свали правителството. Те атакуваха щаба на управляващата партия, бомбардираха парламента и заеха сградата на Генералния щаб. В отговор Ердоган, който по това време бе в курорта Мармарис, призова гражданите да излязат на улицата и да се противопоставят на бунта. До сутринта властите успяха да си върнат контрола и президентът определи случилото се като “дар от Аллах” и “повод за чистка в армията”.

“Ще изкореним вируса от всички държавни органи, защото той се разпространява като рак”, обеща Ердоган вчера на погребение в Истанбул на полицаи, загинали при размириците, за които той обвини Фетхуллах Гюлен. Живеещият в изгнание в САЩ мюсюлмански проповедник е смятан за най-големия враг на президента и ръководител на организацията “Хизмет”, внедрила свои членове във всички структури на турските власти, включително армията.

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм изненадващо обяви, че “всяка страна, която стои зад Гюлен, не е приятел на Анкара и е в сериозна война с нея”. В телевизионно обръщение към американския си колега Барак Обама Ердоган на свой ред призова за екстрадицията на духовника. От Държавния департамент обаче посочиха, че официално искане не е постъпвало и че първо са необходими доказателства за такава стъпка.

В рядко интервю, дадено в Пенсилвания, където живее от 20 г., Гюлен категорично отхвърли обвиненията и предположи, че Ердоган може сам да е организирал преврата.

Вчера ловът на вещици продължи в цяла Турция със задържането на хиляди предполагаеми заговорници - високопоставени военни и стотици прокурори и съдии, включително от Върховния съд. Пълният списък на заподозрените съдържа 9130 имена, разкри анонимен източник.

Арестуваният генерал Акън Йозтюрк, бивш шеф на ВВС и сочен като главен организатор на преврата, заяви, че действал заедно с шефа на Генералния щаб Хулуси Акар, който бе взет за заложник от метежниците, а по-късно освободен. Задържани са и главният военен съветник на Ердоган Али Язъчъ, както и ген. Бекир Ерджан, командващ ползваната от САЩ авиобаза “Инджирлик”. Обектът бе затворен за кратко, но вчера въздушното пространство бе отново отворено за операцията срещу “Ислямска държава” в съседна Сирия.

Всички задържани са обвинени в подкрепа за Гюлен и Ердоган заяви, че парламентът ще обсъди връщането на смъртното наказание.

Осем метежници искат убежище в Гърция

Атина настоява за гаранции за сигурността на офицерите

Осем турски военни офицери, които избягаха в разгара на неуспешния преврат и пристигнаха в гръцкия град Александруполис с боен хеликоптер “Блек хоук”, поискаха политическо убежище от властите в Атина, предаде АФП.

Вчера те бяха обвинени в нелегално влизане в Гърция, нарушаване на въздушното пространство и опит да навредят на приятелските отношения между двете страни. Днес ще бъдат изправени пред съда. Офицерите настояват да останат в страната, тъй като не участвали в метежа, а избягали, когато “полицията започнала да стреля по всички” в драматичната нощ.

Турският президент Реджеп Ердоган позвъни на гръцкия премиер Алексис Ципрас с искане “предателите” незабавно да бъдат предадени. Според законодателството обаче първо съдът в Александруполис трябва да се произнесе и процедурата ще отнеме поне седмица.

Освен това Атина настоява и за гаранции за сигурността на офицерите, ако те бъдат върнати в Турция. Всички те са между 40 и 50-годишни и се опасяват за безопасността на семействата си в родината, съобщи адвокатът им Илия Маринаки.

Вчера гръцките власти върнаха в Турция хеликоптера на бегълците.

Путин иска сигурност за руските туристи

След кървавите събития в Турция в нощта срещу събота вчера руският президент Владимир Путин позвъни на турския си колега и изрази надежда, че Анкара ще обезпечи в максимална степен сигурността на руските граждани в страната, предаде ТАСС.

След скорошното затопляне на отношенията между Москва и Анкара туристическият поток от Русия рязко се увеличи. В отговор Ердоган обещал, че “ще предприеме всички необходими стъпки в тази посока”.

В същото време Путин подчерта руската линия на “категорична недопустимост на антиконституционни действия и насилие” в Турция и пожела скорошно възстановяване на реда и стабилността в страната.

Двамата лидери се уговориха и за лична среща в най-скоро време, която ще бъде първата от миналия ноември, след като наскоро Ердоган се извини на Путин за сваления руски бомбардировач от турските ВВС. Според анонимен източник от Анкара президентите ще се видят в първата седмица на август.

Турски политици заявиха, че именно затоплените отношения с Кремъл били основна причина за опита за преврат в петък вечерта. Според кмета на Анкара Мелих Гьокчек пилотът на турския Ф-16, свалил руския Су-24, е бил част от кръговете на метежниците.

Кери отхвърли US участие в бунта

Курц: Ердоган няма картбланш да прави каквото поиска

Западът зове за спазване на върховенството на закона

Американският държавен секретар гневно отхвърли твърденията, че САЩ стоят зад неуспелия преврат в Турция и увери в подкрепата за съюзника в НАТО и президента Реджеп Ердоган, предаде АФП.

Изказването бе направено в телефонен разговор с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в отговор на твърдения на министъра на труда Сюлейман Сойлу, че Вашингтон тайно е симпатизирал на разбунтувалите се военни.

“Подобни коментари са абсолютно неверни и вредни за нашите отношения”, заяви Кери.

В остра реакция на събитията в Турция френският външен министър Жан-Марк Еро предупреди президента Ердоган да не използва случилото се като претекст да запуши устата на опонентите си. “Искаме върховенството на закона да работи правилно в Турция”, заяви Еро. В сходно изказване германският канцлер Ангела Меркел настоя Ердоган да действа в рамките на закона спрямо разбунтувалите се военни.

Председателят на Европарламента Мартин Шулц също подчерта, че правителството в Анкара не трябва да използва опит за преврат като “повод да нарушава демократичните норми и да ограничава свободата на словото и фундаменталните права”. В същия тон и австрийският външен министър Себастиан Курц посочи, че Ердоган “няма картбланш да прави каквото си поиска”.

На заседанието си късно в събота Съветът за сигурност на ООН не успя да приеме становище, което осъжда насилието и призовава всички страни да уважават демократично избраното правителство. Според дипломатически източници Египет обявил, че съветът не е в позиция да определя дали кабинетът в Анкара е “демократично избран”. Вчера от МВнР в Кайро оспориха тези твърдения и заявиха, че били предложени “леки промени”, които не променяли общия характер на документа.

12 ученици се връщат от Трабзон във вторник

258 възрастни и 3 бебета бяха прибрани от Турция

258 човека и 3 бебета се прибраха у нас от Турция в неделя след опита за военен преврат в страната. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в Рожен. Междувременно остава засилен трафикът на граничните пунктове между България и Турция.

“Някои туристи, на своя отговорност, са решили да останат и да продължат почивката си в Егейско море, други днес се прибират с автобусите. Ние непрекъснато сме в контакт и апелираме да се следят всички указания, които Министерството на външните работи дава, за да може да не изпадаме в рискови ситуации, докато се нормализират нещата”, каза Ангелкова и допълни, че в клаузите на туроператорите с туристите има предвидени форсмажорни обстоятелства, но всяка фирма ги е описала различно в договорите.

Ученици от Варна, които са в турския град Трабзон, пристигат у нас във вторник с редовния полет от Истанбул, каза шефката на регионалния инспекторат на Министерство на образованието в морския град Венцеслава Генова. В понеделник в 12,25 ч те трябва да кацнат от Трабзон в Истан-бул, а в 2,25 ч след полунощ - във Варна. 12-те ученици са добре, в постоянна връзка с родителите си, а техните преподаватели - с българското посолство в Анкара и нашето консулство в Истанбул, увери Генова.

В Трабзон са 6 младежи от Математическата гимназия и 6 девойки от Първа езикова гимназия, които участват в международните игри “Спорт в училище”. Децата са били в затворен международен спортен комплекс и взетите след опита за военен преврат мерки са обезпокоили ръководителите на групата, но това е преодоляно, каза директорът на математическата гимназия Павлин Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят