Спасителите от Банско прибраха закъсали девойка и семейство

Турската армия установи контрол над всички селища в района Африн

Майка на 6 деца скубе и бие учителка Поморийският съд разпореди глоба за инцидент в училище

Бинали Йълдъръм: Никой не може да определя бъдещето на Близкия Изток без Турция

Комисар Явор Колев: Увеличава се педофилията в интернет

Стамен Белчев: Каранга пречи на конкурентите Труд

Посланикът на Турция дари апаратура за лечение на деца

Вековна икона на Богородица пристигна от Украйна във Варна

Д-р Джафер с отличие “Здравен политик”

Отстраняват 13 граничари заради издънката на Аерогара София На тяхно място идват служители от Варна и Бургас, каза вътрешният министър Радев

Цветан Цветанов: Да се подготвим за фалшивите новини и спекулации от нашите опоненти Руски дипломати ще се гонят само при заплаха за националната сигурност, каза в Поморие зам.-председателят на ГЕРБ

С кого пие всеки втори в България?

Художник от Търново дари Цветан Цветанов със своя картина

ГДБОП закопча разпространител на филми с насилие над непълнолетни

По-високи глоби на пътя в Гърция: 1500 евро за пушене в кола с дете, 2000 – за антирадар Отпада намалението от 50% при плащане до седмица

Илияна Йотова: Ако е забранено на посланик Нейнски да говори, Даниел Митов да даде оставка

Ако Турция продължи да се движи по пътя на дестабилизацията, това може да постави България в изключително сложна ситуация по отношение на миграционния поток. За това предупредиха пред БТВ евродепутатите Илияна Йотова (ПЕС/БСП) и Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ).

„Турция има статут на сигурна трета държава (според международните конвенции за мигрантите – б.р.) и когато има реадмисия, можем да й връщаме бежанци”, обясни Радев.

Според Йотова има опасност южната ни съседка да отпадне от списъка на сигурните държави и тогава България ще стане първата по пътя на мигрантите, която ще трябва да ги приема. Тя разкритикува европейските лидери за това, че са поставили цялата конструкция на мигрантския въпрос върху само една държава.

И двамата бяха категорични, че ЕС и Турция трябва да вървят към споразумение въпреки нестабилността, но и по никакъв начин да не се стига до падане на визите за турските граждани. „Имам усещането, че Европа проспива един важен момент, както и през 2011 г. проспа събитията от Арабската пролет”, коментира Йотова.

„Най-лошият сценарий е гражданска война в Турция. Ако продължава тази нестабилност, нещата вървят натам”, допълни евродепутатът и отбеляза, че ако Ердоган тръгне към бързи конституционни промени за повече власт, ще дойдат отговорите на доста от въпросите около неочаквания опит за преврат и истинските намерения на организаторите му.

Йотова нападна действията на Външно в хода на кризата, като посочи, че заради липсата на информация за нашите сънародници в Турция външният министър Даниел Митов вече “трябва да пише черновата на оставката си”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.