„Боинг“ получи поръчка за два нови „Еър Форс 1“ Сделката е на стойност 3,9 млрд. долара

Плащаме в брой до 5000 лева

Криминално проявен мъж буйствал в автобус на градския транспорт и отправил заплахи към водача

12 000 деца са отпаднали от клас 2000 върнати, но отново напуснали

САЩ добиха 11 милиона барела суров петрол за един ден за първи път в историята

Унгария се изтегля от миграционен пакт на ООН Споразумението ще бъде окончателно прието през декември

Въвеждаме еврото от лятото на 2022 г. Трябва да престоим в ERM II поне 3 години, каза Валдис Домбровскис

БЕХ трябва да се разбере с ЕК за пазара на газ

Близо 21 хил. лв. глоба за коневъда, изоставил стадото си от около 70 коне в Осоговския балкан

Гласуват за д-р Дечо Дечев в петък

Събрани са над 220 хил. подписа за референдум срещу приемане на еврото Според организаторите от партия "Възраждане" няма законова пречка за допитване

Русев задейства план „нов треньор“

Корнелия Нинова: Днес е ден за поклон и благодарност – 181 години от рождението на Васил Левски

Посланикът на държавата Израел: Нашата болка е за всички жертви

Румен Радев призова правителството за диалог с протестиращите фермери Начинът на унищожаване на животните руши доверието в институциите, коментира президентът

Динозаврите са… гукали

Ново изследване навежда на мисълта, че издаваните от динозаврите звуци вероятно са били сходни с онези, които днешните птици издават, без да отворят човките си, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Динозаврите може би са гукали, а не са надавали ужасяващи ревове, както са представени във филми.

Учените решили да вземат под внимание често пренебрегван метод за издаване на звуци при птиците. Изследването може да хвърли светлина върху естеството на комуникациите при динозаврите, тъй като птиците са техни наследници.

„Разпространението на метода, свързан с издаване на звуци, без да се отвори човката, сред днешните птици може да ни покаже какви са били издаваните от динозаврите звуци“, заяви експертът по геонауки Чад Елайъсън от Тексаския университет в Остин.

Птиците са известни най-вече като певци. Много видове птици обаче издават по-меки ниски звуци през шиите си, без да отварят човките си. В градовете това издаване на звуци е характерно за гълъбите, които са кацнали по покривите на сгради.

Редица други видове птици прибягват до сходно издаване на звуци, за да привлекат партньор в любовта или да предупредят, че неканен гост е навлязъл в територията им. За да се издуе гръдният кош и да се получат въпросните звуци, е нужен значителен натиск, а това означава, че методът е използван почти изключително от едри видове птици. Но от еволюционна гледна точка този метод е по-скоро достъпен.

„Поведението, свързано с издаване на звуци през шията, е еволюирало няколко пъти“, отбеляза Тобайъс Рийди от Среднозападния университет в Илинойс.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.