Честват Св. Климент в Двора на кирилицата

Дворът на кирилицата в старата столица Плиска ще приеме отново почитатели на българската история за честване на 1100 години от успението на големия български книжовник Св. Климент Охридски. На 27 юли историческа възстановка ще представи жива картина отпреди векове как княз Борис I посреща учениците на Кирил и Методий в българската престолнина. Историческият спектакъл е дело на Родолюбив комитет "Крум Страшни". Шуменските патриоти ще пресъздадат реалната картина сред 30-те каменни букви на азбуката, изваяни от арменски майстор.

Инициатор на тържеството е създателят на Културно-историческият развлекателен комплекс Карен Алексанян. Да отслужи тържествена литургия на знаменателната дата е поканен Варненско-Преславският митрополит Йоан. Много дипломати вече са потвърдили присъствие. Историкът проф. Пламен Павлов ще просвети присъстващите за житието и ролята на Св. Климент в българската култура и история.

Както "Труд" писа, на 2 май /успението на Св. цар Борис Покръстителя/ в Двора на кирилицата беше осветен 12-метров кръст, който се въздига над паметника на Светите братя Кирил и Методий. Историческият комплекс домакинства и Десетия международен фестивал на поезията "Славянска прегръдка". Патриоти кръщават децата си сред буквите, а шест семейства родолюбци вече са се врекли във вярност на мястото, пълно с история.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини