Сотир Цацаров: Делото за атентата в Сарафово няма да е лек процес

"Делото за атентата в Сарафово е трудно и е доста обемно. Като обем това е 80 тома, като доказателствен материал това са не по малко от 170 свидетели, не по малко от 100 експертизи, като само съдебно медицинските са 48.

Има и ситуационна експертиза- пълно възпроизвеждане на взрива и всички последици от него. Това няма да бъде лек процес, независимо, че се гледа в отсъствието на обвиняемите.

Доказателствата, които са събрани по реда на международната правна помощ са събрани с 22 поръчки за правна помощ, отправени до различни държави, включително Ливан и Мароко- държави, с които за пръв път ние комуникираме по този начин, разбира се и до съседни нам държави и други европейски страни. Но ако отидем на предмета на делото- действително това в по новата ни съдебна история е реално първото дело с предмет тероризъм."

Това заяви в Бургас Главният прокурор Сотир Цацаров.

В морския град бе направено официално откриване на пилотния за страната Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие „ВСЕЛЕНА“. Освен Главния прокурор, на церемонията присъстваха Н. Пр. г-жа Ема Хопкинс – посланик на Обединено кралство Великобритания, главният секретар на МВР Георги Костов и кметът на община Бургас Димитър Николов.

"Двама са обвиняемите за атентата в Сарафово - единият с ливанско и канадско гражданство, другият с ливанско и австралийско гражданство. Те са обвинени в помагачество в тероризъм. Няма повдигнато друго обвинение. В съда не може да се влезе само с разузнавателна информация. Ограничили сме кръга само до лицата, за които можем да докажем тяхното участие, стремейки се към осъдителна присъда. В петък, в края на работното време, обвинителният акт бе внесен в Специализирания съд", каза още Главният прокурор.

В петък се навършиха четири години от терора на аеропорта край Бургас, когато камикадзе взриви бомба в автобус с израелски туристи, пристигнали току- що да летуват на нашето море. Петима израелски туристи загинаха, над 30 души бяха ранени, загина и българският шофьор на автобуса, който трябваше да откара туристите до курорта- Мустафа Кьосов.

В Бургас Главният прокурор съобщи още, че следователят от Несебър - Иван Христов, който бе заподозрян във връзки с несебърския бос Димитър Желязков е с повдигнато обвинение за престъпление, за използване на служебно положение за противозаконно придобиване на облага и е отстранен от длъжност с решение на ВСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини