Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Градят гаранционни фондове в подкрепа на бизнеса

До края на годината в България трябва да заработят гаранционни фондове, които да подпомагат реализирането на проекти в икономиката. Наложително е и държавната власт да чуе мнението на науката и бизнеса в очертаването на новите европейски региони за планиране, заяви шефът на Съюза на икономистите проф. Кръстьо Петков в Монтана.

Досега у нас има създадени два гаранционни фонда – софийски и национален, в който има 15-20 млн. лева. За да има успех тази инициатива и да помогне на практика раздвижването на икономиката обаче, гаранционни фондове трябва да бъдат учредени във всички региони в страната, каза проф. Петков.

Фондовете няма да осигуряват преки инвестиции, но ще гарантират между 25 и 50 % от финансирането на проекти в частния и публичния сектор и ще улеснят бизнеса да не зависи само от банки или неясни източници на средства, смята бившия синдикален шеф.

Проф. Кръстьо Петков участва в национална конференция за развитието на изоставащите региони в България, която бе организирана от Съюза на икономистите, Асоциацията на българските градове и региони, Асоциацията на планинските общини и община Монтана.

”През последните години в Монтана се извършва сериозна реиндустрализация, която може да бъде модел за развитие – създават се нови малки и средни по мащаб предприятия с високотехнологично оборудване и осигурени пазари. Това генерира работни места и устойчивост. Сред 150-те бързо развиващи се фирми в България пет са от Монтана!” отбеляза кметът Златко Живков.

Научни работници, експерти и общинари обсъдиха и идеите за промяна на броя и границите на европейските региони за планиране у нас. 

„Парламентът и правителството готвят по административен път прекрояване на регионите. Не може единственият критерий за промени да бъде броя на населението, настояваме властта да обсъди проектите с науката и бизнеса и да се вземе предвид комплекс от фактори като геостратигическо положение, напредъка в икономическото развитие, както и локалните особености”, каза проф. Петков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.