АПИ: Всички магистрали и първокласни пътища са отворени

Таксиметровите услуги във Варна поскъпват

ВиК-Сливен въвежда модерни системи за управление

15 000 посещения през първия час на сайта за електронните винетки

С повече камери ще следят столични гробища Разширяват Централните софийски гробища

Калоян Паргов: Бюджетът на Фандъкова за 2019 е безцелен и безидеен

ЕС изпраща в Украйна мисия в помощ за региона на Азовско море

Децата от забавачниците изнесоха концерт за Коледа

Енергийният министър Петкова: Готова съм да понеса политическа отговорност заради глобата за БЕХ

Марк Жирардели е собственикът на Юлен АД Легендарният скиор се срещна с трима министри за развитието на ски зона "Банско"

Зам.-кметът Тодор Чобанов: Рекламират София със сайт на китайски език

Извършителят на грабежи в Сливен бе задържан под стража

Откриха новия граничен пункт с Румъния – Крушари-Добромир (СНИМКИ) Граничният контрол се осъществява на едно спиране

Дрехите втора употреба са отпадъци, гледат ги под лупа

Повишават заплатите на общинските служители в социалната сфера

Градят гаранционни фондове в подкрепа на бизнеса

До края на годината в България трябва да заработят гаранционни фондове, които да подпомагат реализирането на проекти в икономиката. Наложително е и държавната власт да чуе мнението на науката и бизнеса в очертаването на новите европейски региони за планиране, заяви шефът на Съюза на икономистите проф. Кръстьо Петков в Монтана.

Досега у нас има създадени два гаранционни фонда – софийски и национален, в който има 15-20 млн. лева. За да има успех тази инициатива и да помогне на практика раздвижването на икономиката обаче, гаранционни фондове трябва да бъдат учредени във всички региони в страната, каза проф. Петков.

Фондовете няма да осигуряват преки инвестиции, но ще гарантират между 25 и 50 % от финансирането на проекти в частния и публичния сектор и ще улеснят бизнеса да не зависи само от банки или неясни източници на средства, смята бившия синдикален шеф.

Проф. Кръстьо Петков участва в национална конференция за развитието на изоставащите региони в България, която бе организирана от Съюза на икономистите, Асоциацията на българските градове и региони, Асоциацията на планинските общини и община Монтана.

”През последните години в Монтана се извършва сериозна реиндустрализация, която може да бъде модел за развитие – създават се нови малки и средни по мащаб предприятия с високотехнологично оборудване и осигурени пазари. Това генерира работни места и устойчивост. Сред 150-те бързо развиващи се фирми в България пет са от Монтана!” отбеляза кметът Златко Живков.

Научни работници, експерти и общинари обсъдиха и идеите за промяна на броя и границите на европейските региони за планиране у нас. 

„Парламентът и правителството готвят по административен път прекрояване на регионите. Не може единственият критерий за промени да бъде броя на населението, настояваме властта да обсъди проектите с науката и бизнеса и да се вземе предвид комплекс от фактори като геостратигическо положение, напредъка в икономическото развитие, както и локалните особености”, каза проф. Петков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.