Градят гаранционни фондове в подкрепа на бизнеса

До края на годината в България трябва да заработят гаранционни фондове, които да подпомагат реализирането на проекти в икономиката. Наложително е и държавната власт да чуе мнението на науката и бизнеса в очертаването на новите европейски региони за планиране, заяви шефът на Съюза на икономистите проф. Кръстьо Петков в Монтана.

Досега у нас има създадени два гаранционни фонда – софийски и национален, в който има 15-20 млн. лева. За да има успех тази инициатива и да помогне на практика раздвижването на икономиката обаче, гаранционни фондове трябва да бъдат учредени във всички региони в страната, каза проф. Петков.

Фондовете няма да осигуряват преки инвестиции, но ще гарантират между 25 и 50 % от финансирането на проекти в частния и публичния сектор и ще улеснят бизнеса да не зависи само от банки или неясни източници на средства, смята бившия синдикален шеф.

Проф. Кръстьо Петков участва в национална конференция за развитието на изоставащите региони в България, която бе организирана от Съюза на икономистите, Асоциацията на българските градове и региони, Асоциацията на планинските общини и община Монтана.

”През последните години в Монтана се извършва сериозна реиндустрализация, която може да бъде модел за развитие - създават се нови малки и средни по мащаб предприятия с високотехнологично оборудване и осигурени пазари. Това генерира работни места и устойчивост. Сред 150-те бързо развиващи се фирми в България пет са от Монтана!” отбеляза кметът Златко Живков.

Научни работници, експерти и общинари обсъдиха и идеите за промяна на броя и границите на европейските региони за планиране у нас. 

„Парламентът и правителството готвят по административен път прекрояване на регионите. Не може единственият критерий за промени да бъде броя на населението, настояваме властта да обсъди проектите с науката и бизнеса и да се вземе предвид комплекс от фактори като геостратигическо положение, напредъка в икономическото развитие, както и локалните особености”, каза проф. Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика