Втори фалит на застраховател очаква опозицията Спецслужбите съобщили на премиера Бойко Борисов, че има сериозен проблем в сектора

Кремъл отрича твърденията на „Майкрософт“ за руски предизборни кибератаки в САЩ

91 000 учители излизат на протест Искат да запазят авторитета на професията

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 август 2018

Доминик Рааб: През октомври ще бъде възможно сключване на договор с ЕС за Брекзит

До $150 000 награда за заловен престъпник дава Москва

По-ниски данъци за празни жилища Предлагат стимули за собствениците да ги дават под наем

Разширяват пакета на НЗОК Новите дейности ще се гарантират от НРД за 2019 г.

Владимир Савов поема временно поста на Ралица Агайн в КФН

Планирайте море до 12 септември Есенен полъх от следващата седмица, температурите падат с 10 градуса

Financial Times с нов проект в България

Пропука се най-дебелият лед в Арктика

САЩ замрази руски активи за стотици милиони долари

Апаш с 13 присъди осъди прокуратурата Рецидивистът искал 25 000 лева, получи 2500 лева

Депортираха нацистки военнопрестъпник САЩ предадоха Якив Палий на Германия

Градят гаранционни фондове в подкрепа на бизнеса

До края на годината в България трябва да заработят гаранционни фондове, които да подпомагат реализирането на проекти в икономиката. Наложително е и държавната власт да чуе мнението на науката и бизнеса в очертаването на новите европейски региони за планиране, заяви шефът на Съюза на икономистите проф. Кръстьо Петков в Монтана.

Досега у нас има създадени два гаранционни фонда – софийски и национален, в който има 15-20 млн. лева. За да има успех тази инициатива и да помогне на практика раздвижването на икономиката обаче, гаранционни фондове трябва да бъдат учредени във всички региони в страната, каза проф. Петков.

Фондовете няма да осигуряват преки инвестиции, но ще гарантират между 25 и 50 % от финансирането на проекти в частния и публичния сектор и ще улеснят бизнеса да не зависи само от банки или неясни източници на средства, смята бившия синдикален шеф.

Проф. Кръстьо Петков участва в национална конференция за развитието на изоставащите региони в България, която бе организирана от Съюза на икономистите, Асоциацията на българските градове и региони, Асоциацията на планинските общини и община Монтана.

”През последните години в Монтана се извършва сериозна реиндустрализация, която може да бъде модел за развитие – създават се нови малки и средни по мащаб предприятия с високотехнологично оборудване и осигурени пазари. Това генерира работни места и устойчивост. Сред 150-те бързо развиващи се фирми в България пет са от Монтана!” отбеляза кметът Златко Живков.

Научни работници, експерти и общинари обсъдиха и идеите за промяна на броя и границите на европейските региони за планиране у нас. 

„Парламентът и правителството готвят по административен път прекрояване на регионите. Не може единственият критерий за промени да бъде броя на населението, настояваме властта да обсъди проектите с науката и бизнеса и да се вземе предвид комплекс от фактори като геостратигическо положение, напредъка в икономическото развитие, както и локалните особености”, каза проф. Петков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.