Зеленчукопроизводители се оплакаха от сив сектор и лоша организация на пазара

Зеленчукопроизводители се оплакаха от сив сектор и лоша организация на пазара, съобщи БТВ. От съюза на градинарите заявиха, че огромна част от пазара не се осчетоводява и това води до нелегална търговия с вносни плодове и зеленчуци.

"Пресните плодове и зеленчуци служат повече за ощетяване на бюджета с ДДС, отколкото за приход в него", е изводът на Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България. Като бързооборотна стока плодовете и зеленчуците не се актуват със счетоводни документи и съответно не се внася ДДС, обясни той. Като чисто източване той определи схемата, чрез която "да пътуват едни документи за експорт и да се връщат подпечатани, след което да се кандидатства за ДДС пред бюджета".

Друг основен проблем за бранша е лошата организация на пазара. За да продадеш пресни плодове и зеленчуци на пазара в Гърция или Турция, ти искат една "камара" документи, а за техните у нас - такива не се изискват, припомниха от бранша. Те настояват пред земеделското министерство да се въведе понятието "свежи плодове и зеленчуци", което също ще даде предимство на родното производство и ще гарантира здравето на населението.

Слави Трифонов заяви, че в момента българският пазар е залят с плодове и зеленчуци, пътували 2500 км, което задължително означава, че те са третирани с препарати, които да ги запазят, и определено нямат никаква свежест.

Известен оптимизъм за бранша идва от решението на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да отдели звеното за качеството на плодовете и зеленчуците в самостоятелна структура.

От тези два проблема идва и друг, че българските преработватели предпочитат гръцките и македонските плодове и зеленчуци, които са без ДДС, пред нашите, товарещи ги с 20 на сто данък. От бранша дадоха за пример съседна Румъния, където този проблем е решен чрез т.нар. къси вериги и търговските вериги са задължени да зареждат с 51 процента местно производство и с производство до 250 км от границите на страната. Това изискване трябва да се въведе и у нас, смятат градинарите.

На трето място е проблемът с подпомагането на производството. Последното правителство е единственото, което ги приема реално като приоритет, но с отнето предимство пред животновъдството и тютюнопроизводството, посочи Слави Трифонов. Производството на плодове и зеленчуци получава засега само европейско подпомагане, а националното е почти нулево - едва 3 милиона лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес