Фандъкова покани Владимир Кличко в София

Мистър София поти Джерард Бътлър във фитнеса Холивудската звезда не отказва на фенките

Борисов пред Порошенко: Винаги сме били за спазването на Минските споразумения, вълшебната дума е “мир”

Най-екзотичното мъжко хоби Бивш военен с първа общинска градина от бонсаи в Шумен

Сигнал за бомба стресна Киев

Путин поиска от новото правителство промени във всички области

Ердоган призова турците: Сменяйте доларите и еврото с лири

Слънчево с кратки превалявания

НАТО и Русия се срещат на 31 май

“Илинденска Македония” отпадна, Скопие и Атина продължават преговорите в Брюксел

100 кила крие новото гадже Двамата влюбени се усамотили в Лещен

Започна срещата на Борисов с Порошенко

Общинският съветник от БСП Борис Цветков поздрави 65 ОУ в с. Бусманци по случай 140-ата му годишнина

Венци Стефанов – от приятел до враг на “Левски” Босът на "Славия" се върти около кръга на Гриша Ганчев

Албанската опозиция изкара хиляди на протест срещу премиера Еди Рама

Зеленчукопроизводители се оплакаха от сив сектор и лоша организация на пазара

Зеленчукопроизводители се оплакаха от сив сектор и лоша организация на пазара, съобщи БТВ. От съюза на градинарите заявиха, че огромна част от пазара не се осчетоводява и това води до нелегална търговия с вносни плодове и зеленчуци.

“Пресните плодове и зеленчуци служат повече за ощетяване на бюджета с ДДС, отколкото за приход в него”, е изводът на Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България. Като бързооборотна стока плодовете и зеленчуците не се актуват със счетоводни документи и съответно не се внася ДДС, обясни той. Като чисто източване той определи схемата, чрез която “да пътуват едни документи за експорт и да се връщат подпечатани, след което да се кандидатства за ДДС пред бюджета”.

Друг основен проблем за бранша е лошата организация на пазара. За да продадеш пресни плодове и зеленчуци на пазара в Гърция или Турция, ти искат една “камара” документи, а за техните у нас – такива не се изискват, припомниха от бранша. Те настояват пред земеделското министерство да се въведе понятието “свежи плодове и зеленчуци”, което също ще даде предимство на родното производство и ще гарантира здравето на населението.

Слави Трифонов заяви, че в момента българският пазар е залят с плодове и зеленчуци, пътували 2500 км, което задължително означава, че те са третирани с препарати, които да ги запазят, и определено нямат никаква свежест.

Известен оптимизъм за бранша идва от решението на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да отдели звеното за качеството на плодовете и зеленчуците в самостоятелна структура.

От тези два проблема идва и друг, че българските преработватели предпочитат гръцките и македонските плодове и зеленчуци, които са без ДДС, пред нашите, товарещи ги с 20 на сто данък. От бранша дадоха за пример съседна Румъния, където този проблем е решен чрез т.нар. къси вериги и търговските вериги са задължени да зареждат с 51 процента местно производство и с производство до 250 км от границите на страната. Това изискване трябва да се въведе и у нас, смятат градинарите.

На трето място е проблемът с подпомагането на производството. Последното правителство е единственото, което ги приема реално като приоритет, но с отнето предимство пред животновъдството и тютюнопроизводството, посочи Слави Трифонов. Производството на плодове и зеленчуци получава засега само европейско подпомагане, а националното е почти нулево – едва 3 милиона лева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.