Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Медицински хеликоптер се разби в Португалия, четирима души загинаха

Льо Пен бие Макрон на президентски избори Сондаж отреди на крайнодясната лидерка 27% от гласовете

Гъста мъгла отменя полети в Холандия

Миле Китич слуша Фики в дома си

Катар има намерения да увеличи дяловото си участие в Дойче Банк

Израелци искат анексия на част от Западния бряг Депутати и министри се включиха в демонстрация на заселници

Каракачанов дава на съд за клевета бившия шеф на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева 

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Поръчваме по интернет стоки от столични пазари Планира се ремонт на Женския пазар и първият пазар изцяло за български стоки

Входът за Столичния зоопарк става 6 лв. Строят нови заграждения за чакали и хиеновидни кучета

Зеленчукопроизводители се оплакаха от сив сектор и лоша организация на пазара

Зеленчукопроизводители се оплакаха от сив сектор и лоша организация на пазара, съобщи БТВ. От съюза на градинарите заявиха, че огромна част от пазара не се осчетоводява и това води до нелегална търговия с вносни плодове и зеленчуци.

„Пресните плодове и зеленчуци служат повече за ощетяване на бюджета с ДДС, отколкото за приход в него“, е изводът на Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България. Като бързооборотна стока плодовете и зеленчуците не се актуват със счетоводни документи и съответно не се внася ДДС, обясни той. Като чисто източване той определи схемата, чрез която „да пътуват едни документи за експорт и да се връщат подпечатани, след което да се кандидатства за ДДС пред бюджета“.

Друг основен проблем за бранша е лошата организация на пазара. За да продадеш пресни плодове и зеленчуци на пазара в Гърция или Турция, ти искат една „камара“ документи, а за техните у нас – такива не се изискват, припомниха от бранша. Те настояват пред земеделското министерство да се въведе понятието „свежи плодове и зеленчуци“, което също ще даде предимство на родното производство и ще гарантира здравето на населението.

Слави Трифонов заяви, че в момента българският пазар е залят с плодове и зеленчуци, пътували 2500 км, което задължително означава, че те са третирани с препарати, които да ги запазят, и определено нямат никаква свежест.

Известен оптимизъм за бранша идва от решението на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да отдели звеното за качеството на плодовете и зеленчуците в самостоятелна структура.

От тези два проблема идва и друг, че българските преработватели предпочитат гръцките и македонските плодове и зеленчуци, които са без ДДС, пред нашите, товарещи ги с 20 на сто данък. От бранша дадоха за пример съседна Румъния, където този проблем е решен чрез т.нар. къси вериги и търговските вериги са задължени да зареждат с 51 процента местно производство и с производство до 250 км от границите на страната. Това изискване трябва да се въведе и у нас, смятат градинарите.

На трето място е проблемът с подпомагането на производството. Последното правителство е единственото, което ги приема реално като приоритет, но с отнето предимство пред животновъдството и тютюнопроизводството, посочи Слави Трифонов. Производството на плодове и зеленчуци получава засега само европейско подпомагане, а националното е почти нулево – едва 3 милиона лева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.