Половината басейни във Варненско работят нелегално

В средата на лятото половината басейни във Варненско работят нелегално, а много посещавани безстопанствени плажни ивици са оставени без нито един спасител. За това алармира председателят на Областния съвет на БЧК-Варна Илия Раев в навечерието на Седмицата на водното спасяване.

"В пика на сезона официално са открити 103 от подали заявления 193 басейна, а реално в региона има близо 270. На над 20 пясъчни ивици сигурността е гарантирана само с табели, че няма охрана. Държавата губи такси и показва, че не може да си опази гражданите. Цяло щастие е, че на претъпкани през уикендите плажове като Фичоза и Паша дере дотук няма удавници, а от началото на сезона в областта загиналите при водни инциденти са трима. Изходът е контролът да мине изцяло в ръцете на общините", обяви Раев.

Според него и на плажовете със стопани поголовно не се спазвало изискването за наличие на спасителна вишка на всеки 100 м. Въпреки че тази година в БЧК-Варна са обучени 80 нови спасители и са заверени талоните на 242-ма, в региона има дефицит на стотина морски гардове, а по цялото Черноморие не достигат около 300.

Затова колегите им, част от които са над 60 г., често работят извънредно. Статистиката на БЧК сочи, че всеки сезон те спасяват по около 500 души само във Варненско.

Заплатите им са средно 1100 лв. и са далеч под предлаганите в Испания 1800 евро.

"В същото време там на ивиците няма питейни заведения и ресторанти, а у нас те са навсякъде на пясъка и стимулират летовниците да нарушават правилата за безопасно къпане. Така се губи възможността за превенция, въпреки че БЧК се опитва да ограмотява плажуващите с раздадени над 10 000 листовки по хотелите", коментира Раев.

Той бе категоричен, че не плажна полиция, а мерки за превенция са по-ефективният начин за гарантиране на сигурност за летовниците по крайбрежието ни. Такава стъпка е създаването на картотека на спасителите, която БЧК-Варна пилотно ще направи наесен.

Освен данни за квалификацията, в личните картони на всеки спасител ще фигурира и оценката на работодателите за поведението му. Етикетът в общуването с летовниците ще залегне и в курсовете за обучение. Целта е БЧК да разполага с база данни за най-добрите кадри.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини