Роналдо и Гризман в дуел за играч №1 на УЕФА

Кристиано Роналдо и Антоан Гризман влизат в още един дуел за престижна индивидуална награда, след като португалецът ликува с победи над французина с националния отбор във финала на Евро 2016 и с клубния си тим "Реал" (Мадрид) във финала на Шампионската лига. Двамата герои на отминалото европейско първенство са сред 10-те номинирани в традиционния конкурс на УЕФА за най-добър играч на континента за изминалия сезон 2015-2016. При отборните купи Гризман губи с 0:2 срещу Роналдо, но при личните отличия води с 1:0, тъй като бе избран за футболист №1 на Евро 2016.

Представянето на шампионата във Франция явно ще има най-голяма тежест за излъчването на победителя в анкетата на УЕФА. Тя бе учредена преди шест години по инициатива на доскорошния президент на организацията Мишел Платини като алтернатива на "Златната топка" на ФИФА. В конкурса на УЕФА участват всички футболисти, които играят в Европа - в национални първенства, купи, евротурнири и европейски първенства. Първото издание (2010-2011) и последното издание (2014-2015) бяха спечелени от Лионел Меси ("Барселона"). Роналдо триумфира през сезон 2013-2014. Андрес Иниеста ("Барселона") стана №1 през 2011-2012, когато Испания спечели европейското, а през сезон 2012-2013 пръв стана Франк Рибери след златния требъл на "Байерн". Победите на Иниеста и Рибери индикират, че често отборните успехи оказват по-голямо влияние върху резултатите от личните постижения като голове и асистенции.

Затова Кристиано Роналдо е фаворит да стане №1 на УЕФА за изминалия сезон, в който спечели Шампионската лига с "Реал" (Мадрид) и Евро 2016 с Португалия, като при това вкара във всички турнири общо 43 гола. В отборните дуели срещу него Гризман загуби тези два финала с "Атлетико" (Мадрид) и Франция, като общата му голова сметка за сезона възлиза на 23 попадения, но пък стана топреализатор на европейското. В десетката на номинираните няма друг французин (виж долу), но личи още един португалец и клубен съотборник на Кристиано - Пепе. Най-много са германците - Тони Кроос ("Реал"), Мануел Нойер и Томас Мюлер ("Байерн"). По един представител излъчват Уелс - Гарет Бейл ("Реал") и Италия - Джанлуиджи Буфон ("Ювентус"). И има само двама футболисти, които не са родени в Европа, но пък скъсват мрежите на съперниците на "Барселона" - Луис Суарес и Лионел Меси. Един от тези десет играчи ще бъде коронясан като №1 на УЕФА в края на август на церемонията по тегленето на жребия за групите на Шампионската лига в Монако.

"Труд" представя България в конкурса

Най-добрият футболист на УЕФА се излъчва след мащабна анкета, организирана от организацията на Европейските спортни медии. В журито участва по един медиен представител на всяка от 55-те държави членки на УЕФА. От учредяването на конкурса през 2010 г. досега журналист от в. "Труд" представя България в гласуването за престижната награда. Победителят се определя след три кръга. Десетте играчи с най-много гласове в първия тур се обявяват по азбучен ред и получават номинации за втория рунд. Във втория тур тримата от тях с най-голям вот се класират за финалната фаза и тогава в трето гласуване се избира най-добрият. Той получава наградата си лично от президента на УЕФА.

Уил Григ взриви и тази класация

Сред 37-те футболисти с получени гласове в първия кръг на анкетата на УЕФА личи един играч, който не се появи нито за минута на Евро 2016, но на (почти) всеки мач зрителите пееха за него. Това е северноирландският нападател Уил Григ, главен герой в летния хит Will Grigg's on Fire. Той наистина направи силен сезон, но в английската трета дивизия, където стана голмайстор с 25 гола в 40 мача за "Уигън". Въпросният Уил Григ дели 25-о място с играч като Пол Погба и се класира по-добре от звезда като Кевин де Брюин.

Топ 10

(по азбучен ред)

Антоан Гризман - "Атлетико"

Гарет Бейл - "Реал"

Джанлуиджи Буфон - "Ювентус"

Кристиано Роналдо - "Реал"

Лионел Меси - "Барселона"

Луис Суарес - "Барселона"

Мануел Нойер - "Байерн"

Пепе - "Реал"

Томас Мюлер - "Байерн"

Тони Кроос - "Реал"

Класиране след 11-о място

11. Рияд Марез - "Лестър"

12. Джейми Варди - "Лестър"

13. Димитри Пайе - "Уест Хем"

14. Жером Боатенг - "Байерн"

15. Артуро Видал - "Байерн"

16. Лука Модрич - "Реал"

17. Нголо Канте - "Лестър"

18. Златан Ибрахимович - ПСЖ

19. Андрес Иниеста - "Барселона"

Еден Азар - "Челси"

Неймар - "Барселона"

Ренато Санчес - "Бенфика"

23. Роберт Левандовски - "Байерн"

24. Гонсало Игуаин - "Наполи"

25. Джорджо Киелини - "Ювентус"

Диего Годин - "Атлетико"

Пол Погба - "Ювентус"

Уил Григ - "Уигън"

Юго Лорис - "Тотнъм"

30. Блез Матюиди - ПСЖ

Гжегош Криховяк - "Севиля"

Жорж Нкуду - "Марсилия"

Кевин Гамейро - "Севиля"

Кевин де Брюин - "Ман. Сити"

Пиер Обамеянг - "Борусия Д"

Тоби Алдервейрелд - "Тотнъм"

Ян Облак - "Атлетико"

Забележка: Посочени са клубовете, в които футболистите са играли през изминалия сезон 2015-2016 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят