С 22% по-ниски бюджети на болници за юни и юли

Бюджетите на някои болници са намалени с до 22% с решение на Здравната каса за юни и юли, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев пред БНР. Има неплатени средства за приети по спешност пациенти за първото шестмесечие, посочи д-р Иван Маджаров, председател на Българската болнична асоциация.

Проблемът с намалените финанси за болнична помощ за последните два месеца може да се реши, ако Надзорният съвет на Здравната каса изпълни решението и преведе допълнително 134 млн. лева към болниците, посочи д-р Грозев.

“Аз се надявам, че ако Надзорът осигури тези 134 милиона, най-вероятно такова намаление до края на годината няма да бъде осъществено.”, заяви той.

Сега отново се лекуват пациенти, основно приети по спешност, без гаранция да бъдат остойностени, каза д-р Иван Маджаров. Това генерира листи на чакащи.

“Няма как на това, което съм го отделил за спешност, да има планиране. Това не ни позволява. В крайна сметка, когато приключим месеца и се установи, че е имало пет, шест или десет дни, в които не е имало голямо количество спешност, оставаш с по-малка заработка.”, посочи Маджаров.

Лимитирането на болничните дейности трябва да намери своето решение в съда и да отпадне, категоричен е д-р Венцислав Грозев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.