Стефан Солаков: В Турция може да си избран демократично, но да не управляваш демократично

"Парадоксът в Турция е, че може да си избран демократично, но да не управляваш демократично". Такъв коментар направи журналистът Стефан Солаков пред БТВ по повод бъдещето на страната след опита за преврат.

По думите му метежниците са избързали и не са били готови. Според него голяма грешка е, че са се поколебали в отстраняването на президента Реджеп Тайип Ердоган, след като са го държали “на мушка”. Втора грешка е да го оставят да се свърже с поддръжниците си и да ги “насъска” да излязат по улиците.

Солаков прогнозира икономическо отслабване на страната и по думите му влизането на страната в ЕС ще бъде мираж. Сигналите за връщане на смъртното наказание и хилядите арестувани след проваления преврат отдалечават страната от приемането й в съюза.

Според журналиста в момента Ердоган е изпаднал в параноя и се е фиксирал върху “идеологиоческия си баща” Фетхуллах Гюлен. Турският президент обвинява Гюлен в режисиране на преврата и поиска той да бъде екстрадиран от САЩ, където той живее в изгнание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини