Проф. Иван Стоянов дари парите от награда "Карлово-2016" за разкопките на Куршум джамия

Председателят на фондация "Васил Левски" и преподавател във Великотърновския университет проф. Иван Стоянов е тазгодишният носител на награда "Карлово" за 2016 г., стана ясно в неделя вечерта по време на тържествена церемония на площад "20-ти юли".

Кметът на Община Карлово му връчи статуетката "Златната богиня" и сума в размер на 3 минимални работни заплати, като проф. Иван Стоянов веднага дари парите за третия етап от разкопките на Куршум джамия, който предстои да започне в близко време.

Освен известния наш историк, който има редица изследвания и научни трудове, посветени на Васил Левски, номинирани за наградата на град Карлово за 2016 г. бяха фотографката Мария Сюпюрдекова, археоложката проф. Маргарита Ваклинова, художникът Димитър Бакърджиев, конструкторът на "Аполо 13" Джон Ночев (посмъртно), творческият тандем Кунка Бакалова и Момчил Николов и Народно читалище "Васил Левски - 1861 г.".

По традиция Наградата на Карлово се връчва всяка година в навечерието на 18 юли - рождения ден на Васил Левски и Ден на Карлово. През годините нейни носители са били известни писатели, научни работници, художници, журналисти, историци и др.

Тържествата по случай 179-годишнина от рождението на Апостола на свободата започнаха в неделя вечер на площад "20-ти юли" с концерт на вокално трио "Тенори" и спектакъла "Осмото чудо" на фолклорен ансамбъл "Българе".

Кулминацията на празненствата е тържественият митинг-заря навръх 18 юри след 21 часа на площад "Васил Левски", когато слово за Апостола произнесе председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини