В Пазарджик регламентират погребенията с общинска наредба за гробищните паркове

Кметът на Пазарджик Тодор Попов внесе за обсъждане в местния парламент проект за Наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на общината, каквато към момента няма утвърдена и действаща.

С наредбата ще се регламентират основните изисквания за управлението, реда и дейността на гробищните паркове, ползването и поддържането на гробните места и всички свързани с тези дейности услуги.

Кметът Тодор Попов предлага да се въведе повторно погребване в гробни места, непотърсени, необлагородени, запустели, за които никой не полага грижи и остават неплатени над 20 години. По този начин ще се ограничи непрекъснатото отчуждаване на земя за разширяване на гробищата и правените в тази връзка разходи, аргументират се от общинската управа.

Гробищният парк в Пазарджик към 30 юни 2016 г. е разпределен в 94 парцела с 21 458 гробни места върху площ от 230 дка. Статутът на гробните места ще бъде изяснен чрез регламент за управление на траурния парк и чрез ежедневно актуализиране на информационния масив. Освен това ще се регламентират реда и начина за гробоползване след изтичане на санитарния период и кои лица ще могат да благоустрояват гробните места.

Наредбата предвижда да се преустанови и преминаването на МПС-та и каруци без връзка с гробищния парк, които разбиват алеите, ползват неправомерно вода, косят трева и нарушават реда в него и още куп други детайли. Новата наредба ще бъде гласувана на предстоящата сесия на Общинския съвет в Пазарджик в края на юли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини