Министър Нанков: До края на годината започваме ремонт на още три обекта на магистралите Хемус и Тракия

Арестуваха мъж, заплашил полицаи с пистолет

Криминално проявен е задържан на Калотина в опит да напусне страната

Ципрас готви мащабни промени в състава на гръцкото правителството

Велико Търново ще кандидатства пред ФИФА за изграждане на нов футболен терен Възстановяват терена в района на бившата ледена пързалка

Задържаха горнооряховец, дирен за екстрадиция в Германия

Арестуваха мъж за непристойни действия пред дете

Велико Търново се побратимява в азербайджанския град Нахчъван Предложението е на посланика Н.Пр. Наргиз Гурбанова

Прокуратурата започва проверка в КФН заради фалита на „Олимпик“

Мъжът, който вилня в спешното отделение в Перник, отиде да се извини Предложил да плати щетите

Община Велико Търново прехвърля 10 язовира на държавата Водоемът в Леденик "плаче" за спешен ремонт

Статуята от Хераклея Синтика може да е на организатор на гладиаторски игри Открит близо до римската скулптура надпис от I-II век насочва към агонотета Тиберий Клавдий Бакхий

Турция и Катар подписаха споразумения за обмяна на валута

Ципрас обявява края на гръцката криза от остров Итака Подготвяните тържества се отлагат заради библейските пожари в Мати

Плувният басейн в Спортен комплекс „Пирин“ – Благоевград отново отворен за посетители

ДДС върху дарените храни може да отпадне (обзор)

Министърът на финансите Владислав Горанов е склонен да подкрепи промени в законодателната уредба, с които да отпадне ДДС върху храни, които се даряват. Това стана ясно след среща на финансист №1 с омбудсмана Мая Манолова, представители на хранителния бранш и на Министерството на земеделието и храните. Според Горанов единственото условие да бъде премахнат косвеният данък още от догодина е да се гарантира, че няма да се осъществяват измами и да се укрива ДДС.

Трябва да се поработи малко по Закона за храните – да са ясно определени бенефициентите, които могат да получават дарените храни. В противен случай, ако се допусне съвсем свободно дарение да се извършва от търговец към търговец или въобще в търговския оборот да няма ограничения, е възможно да се реализира тази притеснителна хипотеза зад даренията да се крият търговски сделки, освободени от ДДС, посочи още Горанов. Министърът очаква да получи предложение от хранителната индустрия за точни поправки в Закона за храните, а самото министерство ще разработи поправките в Закона за ДДС.

„Ако не бъдат допуснати измами, механизмът няма да се отрази сериозно на приходите в държавния бюджет“, обясни Горанов.

В момента производители, преработватели и търговци нямат стимул да дават безвъзмездно хранителни продукти с изтекъл срок например, тъй като при дарение трябва да плащат ДДС върху храните, докато ако ги унищожат, данъкът се опростява.

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че до края на юли ще се подготвят конкретни предложения, които да позволят освобождаването на дарената храна от ДДС, като това може да се случи от 2017 г. Омбудсманът твърди, че бизнесът е готов да дарява храни. Според изнесените от нея данни в момента даряваните храни са на стойност между 800 хиляди и един милион лева годишно, а в натура – между 270 и 300 тона, но облекчаването на фирмите при дарителството ще превърне този процес в ежедневие, от което ще печелят всички.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.