Пакистанска активистка за правата на жените удушена от брат си

26-годишната Кандил Балоч, пакистански модел, станала известна с активността си в интернет, бе убита от брат си в петък. Случаят е описан като безпрецедентно публично "убийство на честта", като братът на Кандил я е удушил докато спи, пише Huffington post.

Кандил Балоч се превърна в сензация в страната и извън нея, поради умелата употреба на социалните медии, за да лансира работата и посланието си - да мотивира младите момичета да следват мечтите и амбициите си.

Балоч използва красивия си външен вид и силните си вярвания, за да създаде образа си на безстрашна знаменитост - каквато пакистанци не са виждали досега. Тя се описва като "армия от една жена, която ще се бори независимо колко пъти ме бутат надолу."

След убийството й повече от 800 журналисти и активисти подписаха петиция, озаглавена "Няма място за силни жени" ("No Country for Bold Women" - препратка към филма "No Country for Old Men" - "Няма място за старите кучета").

Те наричат Кандил "борец, артист, феминистка с кураж, която брилянтно изважда наяве лицемерието на патриархалното общество, доминирано от ограничена, самомнителна морална полиция."

И докато целия свят говори за знаковото й убийство, министър-председателят на Пакистан Наваз Шариф не е коментирал по никакъв начин трагедията, което предизвиква съмнения за неговата ангажираност по прекратяване на порочната практика на "убийствата на честта" в страната.

Кандил Балоч използва всяка възможна платформа в социалните мрежи - фейсбук, инстаграм, туитър и ютуб, за да достигне до милионите си последователи. Много от тях не са й били симпатизанти - получавала е редица заплахи, обиди - наричана е неморална, безсрамна и лошо влияние върху младите жени.  А нейната мисия е била да проправи път именно на тях, във свят, в който жените нямат право на мечти, цели и амбиции.

"Жените не трябва да бъдат заставяни да се извиняват за това как се държат, как се обличат или за кого избират да се омъжат", казва тя.

Законите в Пакистан не предвиждат наказание за мъжете, които упражняват насилие върху жени. Кандил е убита от собствения си брат едва на 26 години, заради начина си на мислене и амбициите си да промени обществото, в което жените се смятат за лична собственост на мъжете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят