Scorpions превърнаха „Арена Армеец“ в машина на времето

Вой на полицейски сирени, завесата пада и... ето ги легендарните Scorpions от плът и кръв застават за шести път пред българските си фенове. Концертът им в препълнената зала „Арена Армеец” в неделя вечерта продължи повече от час и половина. Той е част от турнето, с което групата отбелязва половинвековното си съществуване. Впечатляваща мултимедия, огромни видеоекрани и прожектори, виртуозни сола, пригласяща с пълно гърло публика - такава беше атмосферата на шоуто, което се проведе след „последната” изява на групата в България. Великолепната петорка планираше да сложи край на кариерата си през 2012 г., но това така и не се случи. Бандата продължи с изявите си и дори записа нов албум Return to Forever, песни от който звучат и на турнето по повод 50-годишнината.

„Добър вечер, София, как сте?”, извика на чист български вокалистът Клаус Майне. Възторжените викове и разветите трибагреници бяха красноречив отговор. Шоуто започна към 20,20 ч. без подгряваща банда. Началните бързи парчета вкараха бързо публиката в настроение. Scorpions откриха шоуто с песента от последния им албум Going Out With a Bang. По време на втората песен - Make it Real, на огромните екрани на сцената се появи българското знаме.

Концертът беше като машина на времето - Scorpions преминаха през песни от различните си периоди. Титаните изпълниха No One Like You, Big City Nights, Send Me an Angel и Wind of Change. А на Always Somewhere залата, като ужилена в сърцето, притихна. Светлината на прожекторите беше приглушена. В мрака хората светеха с телефоните си. „Арена Армеец“ заприлича на обърнато наопаки звездно небе.

Адреналинът се покачи рязко от солото на барабаниста на Motorhead Мики Дий. Той замества Джеймс Котак, който не можа да участва в тази част от турнето. Освен в Motorhead, Дий е свирил в King Diamond, Helloween и Thin Lizzy. Именно той обявява края на Motorhead след смъртта на вокалиста на групата Леми Килмистър.

За солото си барабанистът бе издигнат със специална платформа на 10 метра над сцената и забиваше мощно с поглед към цялата зала. Феновете подскачаха и пляскаха в такт с барабаните. 4-годишно дете в публиката, вдигнато „на конче” на раменете на баща си, използваше главата му за барабани и имитираше виртуозното соло.

Кулминацията на вечерта тепърва предстоеше. С Big City Nights концертът приключи. Публиката, обаче, впрегна цялата си енергия, за да извика любимците си на бис.

Загърнат в българското знаме, 68-годишният Клаус Майне излезе на сцената и призна на публиката, че все още я обича, с дългоочакваното от нея парче Still Loving You. Но това не беше всичко. Като за последно, на края на концерта мина и урагана Rock You Like a Hurricane. След урагана последва и дъжд - валяха палките на барабаниста Дий. Като сувенир за публиката той беше подготвил 60-70 и ги хвърляше с наръчи към пощурелите от радост фенове.

Рудолф Шенкер и компания ще представят шоуто в няколко държави в Европа до края на лятото. Наесен ще превземат Южна Америка и Азия, за да завършат турнето в края на годината с няколко концерта в родината си. Scorpions са продали над 100 милиона албума и са изнесли над 5000 концерта в повече от 80 страни.

„Скорпиънс“ идват за седми път в България, но това е шестият им концерт пред българска публика. През 2006 г. концертът им в Стара Загора беше отменен заради дъжд. Те са една от първите групи, които идват в България след 1989 г. Първият им концерт е през 1993 г. на стадион „Васил Левски“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура