Сърбия праща войска по границата с България (обзор)

Белград вини София, че не спира мигранти

Според МВР съседите ни нямат повод за притеснения за сигурността

Смесените военно-полицейски екипи ще ловят и трафиканти на хора

Мигранти чакат на сръбско-унгарската граница, по която Будапеща вдигна ограда срещу бежанския приток. Снимка АФП

ТРУД

Белград обвини София, че не пази добре общата ни граница и пуска мигранти и заради това Сърбия ще прати смесени армейско-полицейски екипи, които да подсилят охраната на браздата. Освен да спират нелегални мигранти, те ще имат за задача да следят и задържат и трафиканти. Колко на брой ще бъдат и къде ще са разположени допълнителните сили, не се посочва от съображения за сигурност.

Решението за сформирането на съвместни екипи бе взето на заседание на сръбското правителство, приключило късно в неделя. Армейски части ще бъдат пратени и по браздата с Македония, откъдето също имало засилен приток.

В неделя при визита в Ниш сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин открито обвини България, че не пази границите си. “В случая ние имаме страна членка на ЕС - България, която държи напълно отворени границите си и няма никакъв контрол над движението на мигрантите. В същото време Австрия и Унгария напълно затвориха границите си. Сърбия няма да стои със скръстени ръце между тях и да чака”, отсече Вулин.

Белград от няколко седмици алармира за нарастващ приток на мигранти. Техният брой в западната ни съседка е достигнал близо 3000 до момента, като дневно увеличението е с няколкостотин души, най-много от които идвали от България.

“Сърбия няма повод за притеснение от гледна точка на сигурността, но не е коректно да се коментират действията по охрана на граница на съседна държава”, коментира вчера главният секретар на МВР Георги Костов. От ведомството допълниха, че през първите 6 месеца на тази година са били задържани 4080 души при опит незаконно да излязат от страната. Най-много били на българо-сръбската граница - 3983-ма. През 2015 г. те били 3624.

Главсекът на МВР: Няма промяна на миграционния натиск

“Обстановката по линия на миграционен натиск по нашите граници е нормална за сезона. Няма някакво изменение в динамиката на тази обстановка в контекста на последните събития в Турция”, съобщи вчера главният секретар на МВР Георги Костов. Той отказа да посочи данни за допълнителни сили покрай браздата, тъй като тази информация била “конфиденциална”.

На въпрос на “Труд” крие ли МВР за замесени граничари в трафика с мигранти в Елховско, Костов отговори, че корупционен натиск има, но засега били само слухове, че определени служители се поддават на този натиск. И отрече да са намирани пари при обиски в домовете на граничари.

Министър Николай Ненчев: Има готовност за още униформени по браздата

Ситуацията по българо-турската граница след опита за преврат в южната ни съседка е спокойна, но има готовност за изпращане на още военни край браздата. Това увери вчера министърът на отбраната Николай Ненчев.

“Увеличихме присъствието на военнослужещи в района на турската граница. Спокойно е и няма засилен приток на хора. Правим всичко, което е по силите ни и в същото време имаме готовност да изпратим допълнително подразделение. Към този момент не се налага”, каза Ненчев.

След отварянето на българо-турската граница през пункта Капитан Андреево преминали рекорден брой пътници - 35 000, както и 12 хил. превозни средства.

Митов: Забраних на Нейнски да говори за преврата в Турция

Българският външен министър Даниел Митов заяви, че е наредил изрично на българския посланик в Анкара Надежда Нейнски да не говори пред медиите в нощта на опита за преврат в Турция. Той заяви това пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи.

Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления, категоричен беше Митов. “Всяка публична изява на посланика или на генерален консул може да бъде интерпретирана погрешно и да доведе до опасност за живота и здравето както на дипломатически служители, така и на български граждани на място. Така се реагира в подобни ситуации”, изтъкна Митов.

По думите му задачата на посланик Нейнски е била да координира и следи именно това, а не да дава изявления по медиите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини