Винарна от Сухиндол осъди данъчните заради запор на съдове за вино за 20 000 лв.

Винарска изба "Ловико Лозари" от Сухиндол е осъдила данъчните власти от Велико Търново заради запор на два съда за вино на обща стойност около 20 000 лева.

Това става ясно от решение на Административния съд в болярския град. Според магистратите действията на служителите от НАП са незаконни,защото дружеството оперира с банкови кредити срещу залог на имущество за 6 986 329 лв. Становището на Темида е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдебният спор между винарната и Дирекция "Обжалване и данъчно осигурителна практика" започнал след като държавните бирници отказали на дружеството спиране на изпълнението на ревизионен акт от миналата година за главница от 35 656 лв и лихви от 3798 лв. Банкова институция потвърдила пред съда,че по посочена от данъчните сметка винарната имала в наличност част от сумата.За остатъка обаче бил наложен запор върху два съда за вино и бил пратен публичен изпълнител да ги продава на търг. Винефикаторите с обща вместимост 30 куб.м.били надлежно описани и било назначено лице за техен пазач.

След като централното управление на НАП отказало на дружеството от Сухиндол да вдигне запора и да спре изпълнението на процедура по събиране на пари по ревизия принудително, защото такива има по сметки , "Ловико Лозари" започнали съдебна битка. Сред представените от винарната доказателства били документи за дълготрайни активи за близо 4 млн.лв. и за готова продукция за над 3 млн.лв.

Заради тези обезпечения съдът е спрял изпълнението на ревизионния акт. Освен това НАП трябва да плати на "Ловико Лозари" и 50 лева разноски по делото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини