Десислава Минчева: Във Франция има данни за 12 000 души с връзки с терористи

„Във Франция има данни за 12 000 души с връзки с терористични организации”, поясни репортерът Десислава Минчева, която ни направи съпричастни с терористичните нападения във Франция както в Париж, така и при последното нападение в Ница.

„Мохамед Булел е много различен от останалите терористи. Този човек е страстен във всички смисъли на думата. Той слуша латино музика, харесва салса и има многобройни любовни връзки и с жени, и с мъже. Това не е идеалният образ на един джихадист, което прави изключително трудно разпознаваем този профил за антитерористите”, допълни Минчева.

Тя поясни, че Булел се е радикализирал буквално за дни, като промяната започнала две седмици преди атаката. Тогава мъжът спрял да пие, започнал да пуска брада и един от най-близките му приятели си дал сметка за радикалните му настроения.

„Страхувам се, че Булел не е вълк-единак. Страхувам се, че има и други около него”, поясни Минчева.

„Това, което се случи в Ница беше голямо изпитание за медиите, защото поставя под въпрос ценности и морал, които преди да бъдат журналистически са човешки. Аз пристигнах в града около обед и движейки се по крайбрежната улица, там все още имаше петна от кръв. Във въздуха се усещаше тягостно, тежко и безпомощно настроение, имах чувството, че мога да го пипна с ръка”, допълва Десислава Минчева.

Според нея Франция се е превърнала в мишена за „Ислямска държава”, защото тя е сред „страните шампиони”, чийто граждани са в армията на групировката. По думите й около 600 французи са на територията на Сирия и Ирак.

„Франция е много засегната и типичният профил на тези деца. Те са французи, родени са там, може би имат чуждестранен произход. Те са французи, републиката ги е родила, тя ги е отгледала и тези деца не знаят кои са. В търсене на себе си, те са в конфликт с френското общество”, допълни Десислава Минчева.

„Раната на Франция става все по-дълбока. Няма съмнение, че ще има и нови атаки”, допълва репортерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят