Мая Манолова: С отпадането на ДДС за дарените храни се цели благотворителността да стане честа практика за хранителния бранш

С отпадането на ДДС за дарените храни се цели благотворителността да стане честа практика за хранителния бранш. Това каза „Фокус“ омбудсманът Мая Манолова. По думите й в срок до 30 юли по искане на финансовия министър трябва да се предложат работещи законодателни промени, които да ограничат данъчни злоупотреби при даряването на храни.

„Предлагаме бенефициенти на даренията от производители и търговци на храни да бъдат специални хранителни банки, които ще се регистрират по ред в Министерството на земеделието и храните. Към този момент има една такава банка, която функционира от 2011 година. Институциите, които ще поемат дарените храни, ще имат осигурена специална логистика за съхранението и справедливото разпределение на храните за нуждаещите се хора. Тези структури ще издават и съответните документи на дарителите, за да бъде ясно какво и в какви размери е дарено“, обясни омбудсманът.

Мая Манолова добави, че 46% от българите живеят при тежки материални условия и се лишават от храна. Българските деца са най-некачествено хранените в сравнение с децата в други европейски държави, уточни омбудсманът. Манолова обясни, че целта е даряването на храни да стане традиционно за страната, като бъдат разписани стимули, правещи процеса чист и прозрачен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес