Парламентът избра Марияна Николова за вицепремиер

Джема Грозданова: Украйна има подкрепата на международната общност

Шофьор оцеля след зрелищна каскада

Министър Кралев показа зала „Арена Армеец“ на иранска делегация

Процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция, заяви Цветанов

Държавата с извънредни мерки заради нарасналия приток към язовирите

85 000 деца може би са умрели от глад в Йемен, според хуманитарна организация

​23-годишна италианка е отвлечена в Кения

Румъния е подготвена за председателството на Съвета на ЕС, заяви Виорика Дънчила

Рамадан Аталай към ГЕРБ: Докога ще продължавате да угаждате на националистите?

Цветан Цветанов: Валери Симеонов подава оставка, воден от националния и обществения интерес

Нинова: Оставката не решава нищо, изходът е предсрочни избори

София се включва в Седмица за намаляване на отпадъците

Ето какво подари Цвета Караячева на библиотеката на японския парламент

Прокуратурата иска ефективна присъда за шофьора, който прегази кмета на село Кочово

Шефът на ФБР на „приятна“ среща с Бъчварова

В началото на посещението си в САЩ, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова се срещна с директора на Федералното бюро за разследване Джеймс Коуми, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Двамата са обсъдили актуалната среда за сигурност и последните терористични атаки в Европа и САЩ. Българската и американската страна препотвърдили готовността си за още по-активен обмен на информация между ФБР и българските структури по правоохрана и сигурност.

Основните линии на обмен са свързани с лица, за които има подозрения, че са свързани с терористична дейност, финансиране на тероризма, пране на пари, данъчни измами, престъпления с банкови карти и скиминг устройства, фалшифициране на парични знаци и кибер престъпления.

Джеймс Коуми подчертал, че срещата с българския вицепремиер и вътрешен министър е една от приятните в графика му, тъй като българската и американската страна си сътрудничат изключително добре. Той оценявал високо въведените законодателни промени по инкриминирането на деяния, свързани с приготовлението, подпомагането и обучението за участие в терористични действия, включително и такива, които се извършват от чужденци с цел извършване на терористичен акт извън територията на страната.

 Бъчварова благодарила на директора на ФБР за все по-активния обмен на информация и сътрудничество по линия на антитероризма. В контекста на общата среда за сигурност, както на Балканите, така и в Европа, българският вътрешен министър запознала Джеймс Коуми и с мерките, които България предприема за охрана на българските граници и управлението на миграционните потоци.

Тя пояснила, че на национално ниво са предприети мерки за засилен граничен контрол по външните граници и особено границата с Турция, където се извършват систематични проверки на преминаващите. На граничните контролно-пропускателни пунктове се осъществява редовен анализ на риска, включително чрез рискови профили на чуждестранни бойци.

Министър Бъчварова обяснила още, че освен систематичните проверки, специализираните операции и преградното съоръжение, което допринася за управлението на югоизточната ни граница, МВР е подпомагано и от въоръжените сили за охрана на границата, когато това е необходимо. Към момента сътрудничеството с граничните власти на съседните страни е добро, подчертала още тя.

Посещението на вицепремиера Бъчварова във Вашингтон ще продължи със срещи с координатора по контратероризъм към Държавния департамент Джъстин Сибърел, с директора на Службата за борба с наркотиците (ДЕА) Чък Розенбърг, с главния помощник-държавен секретар по правоохрана и борба с наркотиците Луис Ареага, както и други висши държавни представители на САЩ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.